Felhívás!

Újra rekordtempóban pusztítják a brazíliai esőerdőket

Újra rekordtempóban pusztítják a brazíliai esőerdőket Külföld

Ismét rekordtempóban pusztul az amazonasi esőerdő Brazíliában: az év első négy hónapjában 1202 négyzetkilométer esőerdő semmisült meg, az 55 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor, és több, mint az évnek ennek az időszakában a műholdas mérések 2015-ös kezdete óta, közölte a Brazil Űrkutatási Intézet közlése nyomán.

A Föld tüdejének tartott esőerdőt az illegális fakitermelés, a bányászat és a földművelés terjeszkedése miatt irtják. A friss adatok azért különösen aggasztóak, mert az erdőtüzekkel hagyományosan együttjáró száraz időszak még el sem kezdődött, az majd csak május végén fog beköszönteni.

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla, Jair Bolsonaro brazil elnök csütörtökön engedélyezte a hadsereg bevetését az esőerdők védelmében. A katonák bevetése egyelőre a május 11-től június 10-ig tartó időszakra szól. A rendelet Amazónia kilenc államára vonatkozik, valamint a természetvédelmi területekre és az indián törzsek lakhelyére.

Bolsonarót tavaly komoly nemzetközi bírálat érte, amiért nem tett eleget az óriási kiterjedésű tüzek megfékezésére a térségben, ahol a világ legnagyobb esőerdői vannak, amelyek segítenek lekötni az üvegházhatást okozó gázokat. Elnökségének első évében, tavaly több mint 10 ezer négyzetkilométernyi esőerdő vált a lángok martalékává.

A koronavírus-járvány miatt jelenleg a szokásosnál kevesebb erdőőr dolgozik a térségben.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások