Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Őrizetbe vették a Jehova Tanúi felekezet több vezetőjét Oroszországban

Őrizetbe vették a Jehova Tanúi felekezet több vezetőjét Oroszországban Külföld

Őrizetbe vették a Jehova Tanúi felekezet több vezetőjét Oroszország több mint húsz régiójában, közölte kedden az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

Hirdetés
Hirdetés

Az intézkedés oka, hogy a felekezet 2019 júniusában titokban irányítóközpontot hozott létre Moszkvában, valamint regionális csoportokat is, dacára annak, hogy az orosz legfelsőbb bíróság 2017-ben szélsőséges szervezetnek minősítette.

Az őrizetbe vettek számát az SZK nem közölte, csak annyit, hogy a hatóságok húsz régióban tartottak házkutatást és állítottak elő gyanúsítottakat.

Titkos összejövetelek és toborzás

Az SZK szerint a hívők egy moszkvai lakásban titkos összejöveteleket tartottak, a felekezet kiadványait tanulmányozták, és megpróbáltak követőket toborozni a fővárosban és más régiókban.

Az ügyben szélsőséges szervezet tevékenyégének szervezése címén indult eljárás, amiért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az elmúlt három év alatt a hatóságok a Jehova Tanúi többtucatnyi szervezetét számolták fel, az intézkedések gyakorlatilag az ország minden régióját érintették.

A közösség olyan antitrinitárius keresztény irányzat, aminek tagjai Jehova Istenről és az emberiséget érintő szándékáról az általuk értelmezett Biblia szerint „tanúskodnak”.

Kizárólagos vallást hirdetnek

Egy olyan világméretű csoportot alkotnak, melynek tagjai között sokféle etnikumú és nyelvet beszélő ember van, mégis egységesek, mert közösek a céljaik és ugyan abban hisznek.

A Jehova Tanúi vallásuk kizárólagosságát hirdetik, a többi vallást hamisnak, kerülendőnek tekintik.

Sokkoló beszámolók a kiugrott tagoktól

A gyülekezetről a kiugrott tagok rengeteg negatív és ellentmondásos információval szolgálnak. Egy, a 24.hu által megszólaltatott nő szerint a szervezet szemet huny a családon belüli erőszak fölött, és mindent megtesznek, hogy az ilyen esetek a világi hatóságok látókörébe ne kerüljenek, a nőket pedig tulajdonként kezelik.

A gyülekezet tagjainak előírják, hogyan öltözködjenek, kivel találkozhatnak, és bár nem tiltják meg, hogy például pszichológushoz járjanak, de nem nézik jó szemmel az ilyesmit – derül ki a 24.hu cikkéből.

Nincs karácsony, se születésnap

A gyülekezeti tagoknak le kell építeniük kapcsolatrendszerüket azokkal, akik nem gyülekezeti tagok, és nem ülhetik meg az olyan ünnepeket, mint például a karácsony vagy saját születésnapjuk, és nem adhatnak tiszteletet sem zászlónak, sem himnusznak.

2018 elején egyébként azzal a céllal indult el egy angol nyelvű honlap, a FaithLeaks, hogy elősegítse a vallási felekezetek átláthatóbb működését azáltal, hogy a körükben elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos dokumentumokat hoznak nyilvánosságra.

Megrázta a világot az első nyilvánosságra került eset

Az első ilyen történet arról szólt, hogy több éven keresztül zaklatta szexuálisan két lányát egy férfi az Amerikai Egyesült Államokban, a Jehova Tanúi (JT) egyik közösségében. Az idősebb lány 5 éves volt, amikor az apja elkezdett erőszakoskodni vele, a fiatalabb lány pedig 3.

Az ügyben a Jehova Tanúi elzárkóztak attól, hogy együttműködjenek a hatóságokkal, olyannyira, hogy azóta is napi 4000 dolláros büntetést fizetnek, amiért visszatartják az üggyel kapcsolatos dokumentumokat.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük