Felhívás!

Óriási károkat okoztak a tavalyi időjárási katasztrófák az Egyesült Államokban

Óriási károkat okoztak a tavalyi időjárási katasztrófák az Egyesült Államokban Külföld

Az amerikai Országos Óceán- és Atmoszférakutató Hivatal (NOAA) nyilvánosságra hozta éves klímajelentését. Eszerint tavaly 45 milliárd dollár kárt okoztak az országban a szélsőséges időjárási események, míg az elmúlt negyven év inflációval korrigált átlaga 43,9 milliárd dollár volt.

2019-ben 14 olyan időjárási katasztrófa történt, amelynek a károkozása meghaladta az egymilliárd dollárt, közöttük nyolc súlyos vihar, három áradás, két trópusi ciklon és egy erdőtűz.

A szélsőséges időjárási helyzeteket számszerűsítő index (amely minél magasabb, annál gyakoribbak ezek) 14 százalékkal az átlag felett teljesített, és ezzel a 110 éves rekordértékek felső harmadában tartózkodott.

Tavaly volt a második legcsapadékosabb év az Egyesült Államok történetében, 123 milliméterrel az átlag felett, és 2019 a tornádók szempontjából is a legsúlyosabb öt év közé került, több mint 1500 jelentett forgószéllel.

A tavalyi legsúlyosabb természeti katasztrófa az ország középnyugati régióját ért tavaszi ciklon volt, amely tragikus folyóáradásokat idézett elő. A Missourit, Arkansas-t és Mississippit ért áradások összesített költsége elérte a 20 milliárd dollárt, így csupán ez a vihar okozta a teljes időjárási károk majdnem felét.

(CBS)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.