Felhívás!

Listát adtak ki a fertőzésveszélyes helyekről

Listát adtak ki a fertőzésveszélyes helyekről Külföld

Bár sok szabályon lazítottak az elmúlt időszakban, a koronavírus-járvány nem szűnt meg. A különböző helyszíneken ugyanakkor – részben azok adottságai, részben a szabályok miatt – eltérő eséllyel fertőződik meg az ember.

A Michigan Live magazin orvosokkal és kutatókkal egyeztetve hosszú listát közölt azokról a helyszínekről, ahol az ember a mindennapokban gyakran megfordul. Ezeket a helyeket egytől tízig terjedő skálán osztályozta aszerint, hogy mennyi az esélye, hogy adott szabályok betartása mellett ott elkapjuk a vírust: a magasabb pont a nagyobb kockázatot jelenti. 

Kocsmák, sörözők

A beltéri kocsmai időtöltést a legkockázatosabb tevékenységek egyikének vélik a lista szerkesztői a vírusveszély szempontjából, melyet azzal magyaráznak, hogy a legtöbben nem figyelnek ott a távolságtartásra, néhány ital után pedig lazul a szabályok betartása. 

Nagy koncertek

A nagyobb zenei koncerteken magas a vírusfertőzés kockázata a szakértők szerint, akik külön felhívták arra is a figyelmet, hogy sajnos még szabad téren sem sokkal kisebb a veszély. A távolságtartás hiánya és az alkoholfogyasztás miatti lazább szabálykövetés mellett egy szakorvos az éneklést is kiemelte, amellyel az ember a köhögéshez és a tüsszentéshez hasonlóan bocsáthatja a vírusokat szerte a levegőbe.

Edzőtermek

Az edzőtermek veszélye egyrészt abban mutatkozik meg, hogy a tevékenység belső téren történik, másrészt edzés közben az erős zihálás, lihegés szintén szanaszét a levegőbe repítheti a vírusokat. A maszk viselése ugyan csillapítana ezen a hatáson, de ez nem jellemző, kényelmetlensége miatt sokan megszabadulnak tőle.

Templomok 

A templomok beltéri szertartásain, istentiszteletein magas a kockázat, mely az éneklés közben a levegőben szétszóródó vírusokkal tovább nő. A kockázat maszkhordással és a távolságtartással némiképp csökkenthető.

Önkiszolgáló büfék

A büfék kockázati szintje valahol a bárok és a hagyományos éttermek között van. Ezekben nehezebb a távolságtartás, mivel egyszerre sokan gyűlhetnek össze a belső térben, és az evőeszközöket, tálakat, tálcákat is szabadon megfoghatják az emberek. Ennél még kockázatosabb a svédasztalos étkezés, amelyet éppen ezért számos vendéglátóhely és szállás cserélt le az elmúlt időszakban.

Játszóterek

A játszótereken lehetetlen betartatni a másfél méteres biztonsági távolságot, és a játékokat sem fertőtlenítik kellő gyakorisággal, így a vírus továbbadása szempontjából kockázatosnak számítanak. A szülők felelőssége, hogy a köhögés, tüsszentés szabályait vagy a száj érintésének kockázatát megtanítsák a gyereknek. Bár a gyerekek nem számítanak a vírus veszélyeztetett csoportjába, hordozók még lehetnek. Az iskolákat még ennél is rosszabbra, 7 pontosra értékelték a szakértők.

Éttermek belső terei

Az éttermek, vendéglők beltéri részén jóval kockázatosabb az étkezés a teraszoknál, melyet mindössze 4 pontosra értékeltek. A veszély még magasabb, ha a tereket a belső levegőt cirkuláltató légkondicionálóval hűtik. Az emberek nyilván nem viselnek itt maszkot, de a távolságok biztosítására és a létszám korlátozására kötelessége figyelni a vendéglátóknak. A szakorvosok aggodalom esetén a belső tér kevésbé forgalmas részeit ajánlják, illetve ablak vagy ajtó közelében.

Irodai munka

Az irodai munka akkor élvez előnyt a szakértők szerint az étteremmel vagy az üzletekkel szemben, ha a munkáltató biztosítja a távolságtartás, az elhatárolódás lehetőségét, és megköveteli a maszkot, valamint korlátozza a belső levegővel működő légkondicionálók használatát. Mivel hosszan egy légtérben tartózkodni a kollégáknak még így sem mondható teljesen biztonságosnak, otthonról is végezhető munka esetén a szakorvosok inkább ezt a felállást javasolják a kockázat csökkentése érdekében.

(femina)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. június 30., 11:38
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Jó volna, ha nem ezzel foglalkoznának, hanem azzal, hogy a kórházba került (nem virusos) betegeket hogyan kezelik, milyen lehetőségeik vannak a családtagoknak az orvossal való beszélgetésre, és egyéb ehhez hasonló problémákkal. Mert úgy tűnik, mintha a koronavíruson kívül más betegség nem is létezne. A kórházak konganak, s amint a kolozsvári eset is mutatja, alig lehet oda bejutni.

 • User
  Dátum: 2020. június 30., 23:07
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Hát csak sajnálni tudom ezeket a Michigan vidéki tudósokat, még a hargitai szakemberek szintjét serik el. Ezeket a veszélyes gócpontokat a hargita népeiben felsorolták, és a fertőzéseket ott is a komolyság függvényévé tették. Nem is volt baj, amíg nem kezdtek legyinteni.