Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Kamikaze drónok csapódtak be Kijevben és Odesszában

FRISSÍTVE: Kamikaze drónok csapódtak be Kijevben és Odesszában Külföld

Legalább három robbanás hallatszott az ukrán fővárosban hétfő reggel. A CNN helyszíni stábja szerint 6 óra 45 perckor kezdődött a támadás, amelyek közül az egyik Kijev belvárosának Sevcsenkivszkij kerületét érte. Később Odesszából is robbanásokat jelentettek.

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko a Telegramon közölte, hogy több lakóépületben is tűz ütött ki a dróntámadás következtében, a tűzoltóság pedig már dolgozik a lángok megfékezésén. 

Egy magas rangú ukrán tisztviselő nyilatkozata szerint Oroszország kamikaze drónokkal támadta meg Kijevet. A tisztviselő ismételten felszólította Ukrajna nyugati szövetségeseit, hogy biztosítsanak fejlettebb légvédelmi rendszereket számukra.

A Nexta fehérorosz hírügynökség közzétette a kijevi polgármester által készített fotót, amelyen az egyik orosz drón maradványai láthatók.

Az ukrán főváros egy hosszabb, nyugodt időszakot követően október 10-én, hétfőn került ismét az orosz légicsapások célkeresztjébe. Vlagyimir Putyin orosz elnök a kiújult támadások előzményeként a Krímet Oroszországgal összekötő híd felrobbantását jelölte meg.

Nőtt a Kijevet ért orosz támadás áldozatainak száma

A legfrissebb, még nem végleges adatok szerint hárman haltak meg a Kijevet ért hétfői dróntámadás következtében – közölte az ukrán elnöki iroda

A hivatal információi szerint 19 embert mentettek ki a város központjában lévő lakóház romjai alól, amelyet eltalált egy önmegsemmisítő drón. Ihor Klimenko országos rendőrfőnök megerősítette a halálos áldozatok számát, hozzátéve, hogy még három embert szállítottak különböző fokú sérülésekkel kórházba.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester nyilvánosságra hozta, hogy az elhunytak között van egy fiatal pár, akik gyereket vártak. A nő hat hónapos terhes volt. A mentési munkálatok még tartanak – tette hozzá beszámolójában az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az orosz erők támadást hajtottak végre az ország északkeleti részén lévő Szumi megyében, Romni környékén lévő létfontosságú infrastrukturális objektumok ellen is – hozta nyilvánosságra Dmitro Zsivickij, a régió kormányzója. Szavai szerint legalább három civil vesztette életét, és kilencen sérültek meg. A romok alatt még vannak emberek – tette hozzá. A kormányzó közölte, hogy a támadás következtében 1625 háztartásban szakadt meg az áramellátás. Kérte a megye lakosait, hogy lehetőleg takarékoskodjanaK az áramfogyasztással.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság közlése szerint Odesszában is infrastrukturális objektumot ért találat. A dél-ukrajnai városban nem sérült meg senki.  

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy hétfő reggel három megyében támadta meg Oroszország Ukrajna energetikai infrastruktúráját, ennek következtében több száz település maradt áram nélkül.

Egyebek mellett öt dróntámadást jegyeztek fel Kijevben, ahol energetikai létesítmények és egy lakóépület károsodott. Az agresszor rakétatámadásokat is indított Dnyipropetrovszk és Szumi megyék létfontosságú infrastruktúrája ellen, emiatt települések százai maradtak áram nélkül” – írta a miniszterelnök. Hangsúlyozta: minden szolgálat azon dolgozik, hogy felszámolja a támadás következményeit és helyreállítsa az áramellátást.

forrás: Hirado.hu/MTI

fotó: Vitalij Klicsko/Twitter

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük