Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jóváhagyta az Európai Bizottság Románia első kifizetési kérelmét az EU helyreállítási alapjából

Jóváhagyta az Európai Bizottság Románia első kifizetési kérelmét az EU helyreállítási alapjából Külföld

Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta 2,6 milliárd euró kifizetését Romániának az EU helyreállítási alapjából – közölte az unió végrehajtó testülete. Az összegből 1,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 0,8 milliárd euró pedig hitel.

Ez volt az első kifizetési kérelem, amit Románia az uniós helyreállítási mechanizmus keretében nyújtott be az Európai Bizottsághoz. A május 31-i dokumentumban a bukaresti kormány arra hivatkozott, hogy megvalósította azt 21 célkitűzést és mérföldkövet, amit az EU Tanácsa szabott meg az első részlet kifizetésének feltételeként. Ezek között a fenntartható közlekedéssel, a szén-dioxid-mentesítéssel, a közúti biztonsággal, az adóeljárások javításával és a korrupció elleni küzdelem fokozásával kapcsolatos intézkedések szerepelnek.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen elmondta, hogy Románia jól halad az országos helyreállítási terv teljesítésével, és felkészült arra, hogy megkapja az első részletet az EU helyreállítási alapjából. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kifizetését a tagállamoknak is jóvá kell még hagyniuk.

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtök este a kormány Facebook-oldalán üdvözölte az Európai Bizottság döntését. Bejegyzésében úgy értékelte, hogy a kifizetési kérelem jóváhagyása kormányzati szinten összehangolt erőfeszítés eredménye. Egyben közölte, hogy Románia hamarosan benyújtja a második kifizetési kérelmét, amelynek jóváhagyásához 51 további célt és mérföldkövet kell teljesítenie. 

A következő 2-3 hétben érkezik meg a pénz

Az országos helyreállítási terv (PNRR) révén lehívható alapokból az első 2,6 milliárd eurós részlet a következő 2-3 hétben érkezik Romániába – jelentette ki pénteken Dan Cărbunaru.

A kormányszóvivő a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján számolt be erről, rámutatva, az Európai Bizottság csütörtökön értesítette hivatalosan Romániát, hogy jóváhagyta 2,6 milliárd euró kifizetését az EU helyreállítási alapjából.

Cărbunaru szerint az összegeket a közúti és vasúti infrastruktúra korszerűsítési munkálatainak finanszírozására, 100 bölcsőde korszerűsítésére, az iskolai lemorzsolódás csökkentését célzó projektekre, az egyetemek digitalizálására, a hidrogéntermelés előmozdítására fordítják. Többek között ebből fogják finaszírozni a Karánsebes – Temesvár – Arad vasútvonal munkálatait, és az A7-es, moldvai autópálya három szakaszának építését – említette meg a kormányszóvivő.

Az európai beruházásokért és projektekért felelős tárca becslései szerint az év végéig befolyó összegekkel 12 milliárd euróra emelkedhet a Románia által idén lehívott uniós alapok összege. Ezzel szemben a tavaly lehívott összegek 3,5 milliárd euróra rúgnak a tárca adatai szerint – mondta még Cărbunaru, rámutatva azonban, hogy 2021-ben még nem volt PNRR.

(forrás: Agerpres, fotó: wikimedia.org)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.