Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megállapodtak az ukrán-moldovai-román energetikai együttműködés bővítéséről

Megállapodtak az ukrán-moldovai-román energetikai együttműködés bővítéséről Gazdaság

Ukrajna, Moldova és Románia energetikai hálózatainak összekapcsolását, a háromoldalú energetikai együttműködés bővítését célzó kormányközi egyezmény megkötéséről állapodtak meg csütörtökön Odesszában a három ország illetékes miniszterei – közölte a román külügyminisztérium.

Az első ukrán-moldovai-román háromoldalú külügyminiszeri találkozón – Dmitro Kuleba ukrán, Nicu Popescu moldovai és Bogdan Aurescu román külügyminiszter mellett – az energetikai tárcák, valamint a román villamosenergia-hálózatot kezelő Transelectrica vállalat vezetői is részt vettek.

A megbeszélésen arról a sürgős energetikai támogatásról volt szó, amelyre Moldovának és Ukrajnának szüksége van ahhoz, hogy átvészelje a közelgő telet, közép- és hosszú távon pedig a villamosenergia és gázhálózatok regionális összekapcsolásának kiépítéséről, valamint a meglévő interkonnektorok rehabilitálásáról tárgyaltak, megakadályozandó, hogy az energiát geopolitikai célokra lehessen felhasználni.

A találkozóról kiadott közös nyilatkozat szerint az ukrán, a moldovai és a román külügyminiszter határozottan elítélte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, és a zaporozzsjai atomerőmű orosz megszállását.

A román külügyi közlemény szerint szó volt továbbá Ukrajna és Moldova európai uniós integrációjáról, az ukrán állampolgárok Romániába történő belépésének könnyítéséről, és egyetértettek abban, hogy Ukrajna szomszédai közül Moldova került a legsúlyosabb helyzetbe az orosz agresszió következtében. A román fél ismételten kifejezte segítőkészségét, rámutatva, hogy eddig már 2,3 millió, a háború elől Romániába, vagy Románián keresztül menekülő ukrán állampolgárnak nyújtottak segítséget, és 4 millió tonna ukrán gabonát sikerült Románián keresztül exportálni.

A román külügyminiszter ugyanakkor jelezte: továbbra is elvárja Ukrajnától, hogy biztosítsa az ukrajnai románok kulturális önazonosságához fűződő jogokat, ugyanolyan szabványokat alkalmazva, mint amilyeneket az ukrán kisebbség élvez Romániában, továbbá Kijev ismerje el hivatalosan, hogy az úgynevezett „moldovai nyelv” nem létezik, miután tavaly áprilisban elismerte, hogy a moldovai nyelv azonos a románnal.

A következő ukrán-moldovai-román háromoldalú külügyminiszteri találkozót Bukarestben tartják, a tervek szerint még az év vége előtt.

(forrás: MTI, fotó: MAE/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük