Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Japánban idén félmillióval lettek kevesebben

Japánban idén félmillióval lettek kevesebben Külföld

Az ország kormányának becslése szerint körülbelül 512 ezer fővel csökkent a lakosság. Japánban 1874 óta nem született olyan kevés gyerek, mint idén. 

Hirdetés
Hirdetés

Várhatóan 900 ezer alatt marad idén a születések száma a 124 millió lakosú szigetországban, miközben egyre több az elhalálozás, ami idén elérheti az 1,4 milliót. Utoljára a második világháborúban vesztette életét ennyi japán ember, most viszont nem a harcok, hanem az idősödő lakosság a halálozások fő oka: az emberek közel 28 százaléka 65 évnél idősebb.

Ahogy csökken a születések száma, úgy kerülnek egyre kevesebben a munkaerőpiacra, és ez komolyan veszélyezteti Japán gazdaságát, a lakossági szociális biztonságát. Egész falvak tűnnek el, ahogy az idősek meghalnak, a fiatalok pedig inkább a városokba költöznek a jól fizető állások reményében, és kevesen vállalnak gyereket.

Egyelőre úgy tűnik, a lakosság zsugorodása még jó ideig nem áll meg, a következő 25 évre 16 milliós csökkenést jósolnak. A kormány igyekszik növelni a születések számát, hogy legalább lassítani tudja a folyamatot, de így is alig vannak óvodák, és ez megnehezíti a nőknek, hogy karriert indítsanak. A férfiakat pedig lenézik, ha kihasználnák az szülés utáni szabadságot, hiszen erősen él az a nézet, hogy nekik az irodában van a helyük, nem otthon.

Külföldről is sok segítséget igénybe vesznek, több mint negyedmillió vízumot osztottak ki olyan külföldieknek, akik elvégzik a létfontosságú munkákat, például az idősgondozásban. És persze ott vannak még a robotok, amelyek szintén a hiányzó munkaerőt pótolják.

(New York Times)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük