Felhívás!

Putyinék leválasztották egész Oroszországot a globális internetről

Putyinék leválasztották egész Oroszországot a globális internetről Külföld

Megvalósult az orosz elnök, Vlagyimir Putyin egyik álma: rövid időre az országa teljes online hálózata lecsatlakozott a globális internetről.

Több napon át zajló tesztelés eredményeképp Oroszország levált a globális internethálózatról – jelentette a ZDNet technológiai hírportál. A rövid ideig tartó leválást hónapokig tartó tervezés előzte meg, és főleg orosz kormányhivatalok vettek részt benne. Az, hogy az első éles kísérlet sikeres volt, azt jelenti, hogy az orosz internet (a RuNet) akkor is működőképes marad, ha a globális kiszolgálórendszerek esetleg leállnak.

A lecsatlakozás ugyanakkor nem civil vagy állampolgári kezdeményezésre valósult meg, az egészet kormányzati szándék vezérli: a leválás egyik fontos következménye, hogy általa olyan tartalmak terjeszthetők az ország internetezői előtt, melyeket a kormányzat megfelelő minőségűnek tart, a hatalommal kritikus hangokat pedig nem kell kiszűrni. (A hivatalos kommünikében kezdetektől fogva a kibervédelmet hangsúlyozzák, illetve, hogy a lecsatlakozással az oroszok internetezők nagyobb biztonságban lennének.)

Az orosz internet a nemzetközi szerverek, illetve routerek nélküli üzemeltetése Vlagyimir Putyin egyik régóta dédelgett álma, ahogy a mobiltelefonok állami alkalmazásokkal történő “kiegészítése”. Annak lényege, hogy csak olyan készülékek jelenhessenek meg az orosz piacon, melyeken a kormányzat által jóváhagyott appok is ott vannak. Ez azonban a civil jogvédők szerint nem igazán az állampolgárok érdekeit szolgáló lépés, hiszen az előre telepített programok közé így olyanok is becsempészhetők, melyek a felhasználók lehallgatására, távoli ellenőrzésére alkalmasak.

Bár az orosz internet ilyesmire (elvileg) nem használható, az jól látszik, hogy az orosz állam itt is átveheti az irányítást, az ellenőrizetlen (értsd: a hatalomnak nem kedves) forrásokat és szolgáltatásokat pedig könnyűszerrel kisöpörheti a hálózatról. A sikeres teszt legfontosabb üzenete, hogy bebizonyosodott: a globális csatornák esetleges összeomlása a RuNetet nem veszélyezteti, az immár önállóan is képes működni.

(hvg.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások