Felhívás!

EJEB: kötelezővé lehet tenni az oltásokat

EJEB: kötelezővé lehet tenni az oltásokat Külföld

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtöki ítéletében elutasította több csehországi szülő keresetét, akik azért fordultak a strasbourgi testülethez, mert a hatóságok pénzbírsággal sújtották őket gyermekeik kötelező védőoltásainak megtagadása miatt, illetve az óvodák elutasították gyermekeik felvételét.

A bírói testület álláspontja szerint esetükben nem áll fenn emberi jogi jogsértés, mivel a “kötelező védőoltások szükségszerűek egy demokratikus társadalom működéséhez”.

Az EJEB kimondta: Csehországban általános jogi kötelezettség a gyermekek beoltatása, amely ugyan fizikai erőszakkal nem érvényesíthető, de az azt megtagadókat pénzbüntetéssel sújthatják a hatóságok, továbbá az óvodáknak és bölcsődéknek jogukban áll elutasítani a be nem oltott gyermekek felvételét. A bírák megjegyezték, hogy bár a nem kívánt orvosi műveletek elvégzése a magánélet tiszteletben tartásának jogát sértheti, ebben az esetben a cseh hatóságok törvényes célokat követtek mások egészséghez fűződő jogainak védelme érdekében. Hozzátettek, hogy Csehországban a kötelező vakcinációt a nemzeti egészségügyi hatóságok is teljes mértékben támogatják, továbbá a felperesek által kifogásolt intézkedések valójában a gyermekek egészségvédelmi érdekeit szolgálják, mivel hozzájárulnak a nyájimmunitás kialakulásához.

A testület felhívta a figyelmet arra is, hogy az óvodai felvétel megtagadása nem büntető, hanem megelőző intézkedés volt a hatóságok részéről.

“Mindazonáltal hogy a gyermekek személyiségfejlődési szempontból fontos lehetőséget vesztenek el azáltal, hogy nem vesznek részt az óvodai oktatásban, miután elérték az iskolakötelezettségi kort, védőoltások nélkül is járhatnak majd oktatási intézményekbe” – tette hozzá a testület.

Gheorghiţă: Romániában az oltás ingyenes és nem kötelező

Romániában a koronavírus elleni oltás ingyenes, nem kötelező és az európai gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokkal történik – szögezte le csütörtöki sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

“Ez soha nem is került szóba Romániában. Ismétlem, Romániában az oltás ingyenes, nem kötelező és az európai gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokkal történik” – nyomatékosította.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 8., 22:01
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az EJEB nem az európai emberek jogait védi, legalábbis nem a hetero rémisztő képződményekét, ha érti valaki, hogy mit akarok mondani. ..

   • User
    Dátum: 2021. április 9., 14:38
    ÉRTÉKELÉS: 6

    De miért is lenne kötelező szeretni a másságot?Miért kellenne letérdepelnem ? Elmegyünk egymás mellett és ennyi legyen elég,nem fogom megalázni magamat és bűnösnek vallanni magamat más cselekedteiért.Mindenkinek jogában áll másnak/hülyének lenni de ne.várják el tőlem ,hogy tapsikoljak,éljenezzek.Amúgy ez az egész másság egy nagy képmutatás és üzlet

 • User
  Dátum: 2021. április 9., 19:04
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Elöször is. meg kell külömböztetni a régi , évtizedek óta használt és jól be vált vaccinákat amelyekkel világjárványokat elöztek meg és több fertözö betegséget is meg szüntettek, lásd fekete himlö, gyermekbénulás,diftéria vagy másképp torokgyik stb. és a mostanit amiröl nem lehet tudni , hogy mi az.

 • User
  Dátum: 2021. április 12., 21:08
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Miért, Ön szerint a “jól bevált vakcinák” hogyan indultak el? Csak akkor nem volt fxbook és gyorstalpalós orvosképzés mint napjainkban.Nem gondoltam volna hogy a 21. század embere a technológiai forradalom mellett ennyire ostoba marad.