Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a víz- és légszennyezés további csökkentésére

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a víz- és légszennyezés további csökkentésére Külföld

Az Európai Bizottság szigorúbb szabályokat javasolt a levegőt, a felszíni és felszín alatti vizeket szennyező anyagok jelenlétének visszaszorítására, valamint a települési szennyvíz kezelésére annak érdekében, hogy Európa 2050-re mentes legyen a káros anyagoktól – tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

A brüsszeli testület javaslata a levegő minőségének javítására mindenekelőtt a levegőben szálló finompor (PM2.5) éves határértékének csökkentését szorgalmazza. Eszerint 2030-ra a jelenlegi köbméterenkénti 25 mikrogramm határértékről a köbméterenkénti 10 mikrogrammra kell mérséklődnie, 2050-re pedig  a teljes szennyezésmentességet fogalmazza meg a javaslat.

A közlemény szerint a rendelkezés biztosítani fogja, hogy a légszennyezés által okozott egészségkárosodást szenvedő emberek az uniós levegőminőségi szabályok megsértése esetén kártérítésre legyenek jogosultak. A javaslat emellett egyértelműbbé teszi az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, a hatékony szankciókat és a nyilvánosság levegőminőséggel kapcsolatos jobb tájékoztatását. Az új jogszabályok a levegőminőség nyomon követésére, modellezésére és a jobb levegőminőségi tervekre vonatkozó rendelkezések megerősítésével támogatják a nemzeti hatóságokat – írták.

A felszíni és felszín alatti vizek védelmére az Európai Bizottság a szennyező anyagok jegyzékének naprakésszé tételét javasolta. A testület 25 olyan anyag – köztük edényekben, ruházatban és bútorokban, tűzoltó habokban és testápolási termékekben használt anyagok, rovarirtószerek, vagy bizonyos antibiotikumok jegyzékbe vételét javasolta, amelyek negatív hatást gyakorolnak a természetre és az emberi egészségre.

A települési szennyvíz jobb és költséghatékonyabb kezelésére és jobb felhasználására az uniós bizottság nemzeti terveket vár. A javaslat szerint 2040-re törekedni kell az ágazat energiasemlegességére, és javítani az iszap minőségét, hogy lehetővé váljon a nagyobb mértékű újrafelhasználás, hozzájárulva ezáltal a körforgásos gazdasághoz.

Mivel az EU szennyvizeiben található mérgező mikroszennyező anyagok 92 százaléka gyógyszerekből és kozmetikumokból származik, a javaslat egy új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert is szorgalmaz, amely előírja a gyártók számára, hogy fizessék meg az ilyen anyagok eltávolításának költségeit.

A javaslatot az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács rendes jogalkotási eljárás keretében fogja megvizsgálni.

forrás: MTI

fotó: 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. október 31., 9:56
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Ne gondolja az unió, hogy a gyógyszer-és kozmetikumipar olyan könnyen lemond az óriási profit szerzésről, vagy… vegyszerek nélkül manapság a mezőgazdaság halálra van ítélve. Régen sok volt a kézi munka a mezőgazdaságban, nem kellett ilyen sok vegyszer vagy egyes kultúráknál egyáltalán nem is kellett, mert a gyomírtást megoldották kézi kapálással. Hol állunk itt attól? Minden, vagy szinte minden gépesítve van, ne higgye senki, hogy a belsőégésű motorokról egyik napról a másikra le lehet mondani! Azon kellene gondolkodni, hogy hol, milyen esetben milyen felépítésű szűrőberendezést használjanak a légszennyezés lehető legnagyobb kiküszöböléséhez?