Felhívás!

Röviden

Jótékonysági karaván indul

A World Vision civil szervezet felmérése szerint nagyon sok család nem engedheti meg magának, hogy ajándékot vegyen a gyerekeinek karácsonykor. Tízből hat családban 10 lejnél is kisebb értékben kapnak valamit a gyerekek, de ezek az ajándékok is az alapszükségleteket elégítik ki, nem játékok vagy édességek. A nehéz helyzetben élő családok egyharmadának nem volt karácsonyfája tavaly, és idén sem valószínű, hogy lesz, a család jövedelme pedig mindössze 500 lej havonta. Lucian Mândruță újságíró a felmérést értékelve úgy döntött, jótékonysági kampányt indít az egész országban, melynek célja, hogy minél több gyerek kapjon egy új játékot és finom édességet az ünnepre. Az ajándékgyűjtő karaván december 6–10. között járja az országot, és ma Sepsiszentgyörgyre érkezik. Aki szeretne, az a városközpontban tud adományozni, a felhívás szerint lehetőleg új játékokat, IT-dolgokat, taneszközöket, olyan tárgyakat, amelyeknek a mai gyerekek örülnek – fogalmazott a felhívásában az újságíró. (bús) 

Szeretetdoboz a Szimplában

Idén is megszervezik a sepsiszentgyörgyi Szimplában a Szeretetdoboz adománygyűjtést. Az ajándékokat karácsony előtt osztják majd szét a Vöröskereszt önkénteseinek segítségével, a szeretetdobozba pedig különböző ajándékokat várnak: játékokat, ruhaneműt, újszülötteknek való ápolási kellékeket, higiéniai szereket, háztartási eszközöket, könyveket. Arra kérik az adományozókat, hogy a használt ruhaneműk, tárgyak legyenek tiszták és használhatóak, az élelmiszercsomagokat pedig külön gyűjtsék. A szervezők bármilyen korosztály számára fogadnak ajándékokat, csak az adományozók írják rá, hogy kinek szánják. Ugyanakkor, idén a gazdátlan kutyáknak is szeretnének örömet okozni, így a menhelyek kutyusainak is lehet ajándékcsomagot (kutyatáp, játék, pokróc) vinni.

Nőtt a balesetek száma

Az előző évek adataihoz viszonyítva novemberben megnőtt Háromszéken az időjáráshoz, az útviszonyokhoz nem alkalmazott sebesség és a csúszós utak miatt történő közúti balesetek száma – számolt be ki lapunk érdeklődésére Radu Stroe, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője. Novemberben 8 olyan közúti balesetet jegyeztek, ezekből 5 emberi sérüléssel végződött, 3 után csupán anyagi kár keletkezett. A szóvivő az időszaknak megfelelő autóabroncsok fontossága kapcsán kifejtette, hogy 1305 lejtől egészen 2900 lejig terjedő bírsággal is sújthatók azok a sofőrök, akik mellőzik a téli gumik használatát. Azt is hangsúlyozta, hogy hóval, jéggel borított, csúszós utakon tilos elektromos rollerrel, biciklivel közlekedni. (tt)

A legtöbb beteg oltatlan

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban jelenleg egy fertőzésgyanús és 26 koronavírusost beteg fekszik. A Covid-fertőzőn 16 személyt ápolnak, közülük hárman kapták meg a Covid19 elleni védőoltást, és az állapotuk közepesen súlyos és súlyos. A sebészeti osztályon két beteg áll ellátás alatt: egyik az általános sebészeten fekszik, másik az ortopédián. Intenzív terápiás ellátásra 9 páciens szorul, közülük egy fertőzésgyanús, egy személyt intubálni kellett, mindannyiuk állapota kritikus. A sebészeten és az intenzív terápián kezelt páciensek mind oltatlanok. Az elmúlt héten 21, Covid19 diagnózissal kezelt páciens hagyta el a kórházat, ugyancsak ebben az időszakban 14 haláleset történt a kórházban, amely összeköthető az új koronavírussal való fertőzéssel. Az elhunytak életkora 15–86 év között volt, és közülük sem kapott senki koronavírus elleni védőoltást. A 15 éves fiatal, aki elhunyt, súlyos állapotban került kórházba, kétoldali Covid-tüdőgyulladással, hat napig volt az intenzív osztályon kritikus állapotban, intubálva. Súlyos társbetegségei is voltak: Down-szindróma, szívmalformáció, és túlsúlyos is volt. (bús)

Új fűtésrendszert avatnak a Gelencén

Ma 11 órától a gelencei óvoda épületben energiahatékony, biomassza alapú fűtésrendszert ad át a Fenntartható Fejlődés Főosztály és a Green Energy Innovatív Biomassza Klaszter. Az avató ünnepségen részt vesz Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora. A projekt az Európai Unió Biovill Horizont 2020-as kutatási és innovációs programjából kapott támogatást, amelynek köszönhetően az önkormányzat épületének fűtése fahulladékkal és energiafűzzel valósul meg. Az avatóünnepséget panelbeszélgetés előzi meg, amelynek központ témája az energiahatékonyság, zöld gazdaság és fenntartható fejlődés lesz. A beszélgetésen részt vesz: Ilyés Botond polgármester, Ráduly István, Kovászna Megye prefektusa, Vajda Lajos, a Green Energy Klaszter elnöke, Románia Francia Nagykövetségének képviselői, Borbély László államtanácsos, Vasilica Răcăriu, Sustainable Village Egyesület elnöke, Varga Attila, Angustia Egyesület vezetője, Akácos Mihály, Clean Team Project szociális vállalkozás vezetője és Sebestyén Tihamér projektmenedzser, a Green Energy Klaszter munkatársa.

Málnási oltásnap

Málnás község önkormányzata oltási napot szervez december 10-én 16 órától az ifjúsági teremben (Málnás falu). Az érdekeltek a Pfizer és a Johnson & Johnson védőoltások közül választhatnak. Azt kérik, hogy a hatékony szervezés érdekében oltakozási szándékukat jelezzék december 9-ig a málnási polgármesteri hivatalban vagy a 0743.647.133-as telefonszámon 8 és 14 óra között.

Karácsonyi vásár a templomudvaron

Advent harmadik vasárnapján karácsonyi vásárt szerveznek a sepsiszentgyörgyi Vártemplom udvarán. Az ünnepi eseményen gyermek és felnőtt kórusok lépnek fel, de lesz forralt bor, mézeskalács, kézműves termékek és sok-sok érdekesség is. A begyűlt adományokat a vásárosok és a református egyházközösség dr. Kovács Benedek állatorvos kórházi kezelésére ajánlja fel. (bi)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.