Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A postás többször csenget

Senki ne kergessen hiú ábrándokat, hogy ez a villanyszámlás mizéria tavaszig kihúzható, aztán „majd csak kitalálnak valamit”. Arra ugyanis mindenki rájöhetett eddig, hogy az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) neve egy vicc, hiszen képtelen bármit is szabályozni, amint politikusaink is, hiszen elértek a zsák aljára, oda, ahonnan nem tudják kihazudni magukat. Mert lehet etetni a népet, hogy lesz autópálya, repülőtér, metró, de a villanyáram, gáz azonnal kell, és nem lehet egy egész ország számára tárolni, nálunk legalábbis.

Akár hihető is lehetne az ANRE honlapján a bejegyzés, hogy a beépített villamosenergia-kapacitásunk 19.607 megawatt (ez letisztult szám, korábban 24 ezerről regéltek), ám a szakma szerint az ország fogyasztása 9–9,5 ezer MW, és a valóságban ennél néha valamivel kevesebbet termelünk, tehát rossz körülmények közt vásárolnunk kell külföldről, ha lesz, ahonnan. Rossz körülmény több is van, mert vízből és szénből, plusz az atomerőműből nyerünk 62 százaléknyit, 15-öt gázerőműből, de van 15% szélerőműből (ha fúj), és 7% naperőműből (ha süt), vagyis alultermelés van, ez pedig viszi fel megállíthatatlanul az árakat, mert kereslet van, áram nincs, és ott az importkomponens, a villanyunk kikerült a világpiaci kereskedelembe, a kereslet-kínálat szabályozza az árakat.

Ez eddig a kisebbik baj, a nagyobbik, hogy a korábban helyhez kötött gáz árát is a világpiaci kereslet-kínálat szabályozza, ez az ár pedig gyalázatosan, megállíthatatlanul nő. Mert az USA zsarolja Európát, hogy ne vásároljon az oroszoktól (vásároljon cseppfolyóst tőlük), az oroszok zsarolják Európát, mert tehetik, ők a gázt Kínának is el tudják adni, mert azok leállították a szénalapú termelésüket, mielőtt egész nagyvárosok megfulladnának. Az Európai Bizottság zöld elmezavarában egyre nagyobb széndioxid-kvótákat akar kivenni a zsebünkből (ennek nálunk romantikus vonása, hogy ötmillió nyugdíjas és kétmilliónyi, pénzt alig látó létfenntartó kisgazdaságban élőnek is a zsebébe nyúlna), miközben a gázárak pumpálják az egekbe a villany (gázerőművek), cement, műtrágya, építőanyagok, szilíciumtermékek, teljes iparágak árait. Fűtés? Az bagatell, de annak is ára lesz, egyelőre. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások