Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyűlölködni jöttek, bírsággal távoztak Sepsiszentgyörgyről a román nacionalisták

Gyűlölködni jöttek, bírsággal távoztak Sepsiszentgyörgyről a román nacionalisták Kovászna megye

Az ünnep megzavarására hivatott elszántsággal és egy nagyméretű, magyarellenes feliratot hirdető molinóval vonult be a Nemzet Útja (Calea Neamului) vezetője harmadmagával Sepsiszentgyörgy központjába március 15-én. Az ünneplőknek szánt üzenetet azonban nem sikerült kézbesíteni: a hatóságok még a transzparens kifeszítése előtt elkapták Mihai Tîrnovenanut és társait, akik diadal helyett tízezer lejes bírsággal hagyták el a helyszínt.

Hirdetés
Hirdetés

„Háromezer magyar között, Sepsiszentgyörgyön üzentük a magyar külügyminiszternek: Valami örök: Erdély román föld” – kezdte beszámolóját Mihai Tîrnoveanu közösségi oldalán, miután a március 15-ei ünnepségen tett látogatását a rendőrségen végezte mindkét társával együtt. Az eseményen idén Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is részt vett, vélhetően ez keltette fel a szélsőséges nacionalista szervezet figyelmét is. A Nemzet Útja vezetője szerint a csendőrök „brutálisan” tépték le az általuk készített molinót, furgonba kényszerítették, majd a rendőrőrsre szállították őket, ahol az akcióért cserébe összesen tízezer lejre büntették, és őrizetben tartották egészen az ünnepség végéig.

A vezető ezúttal Marius Crețu és Gabriel Ungureanu társaságában tette tiszteletét városban azzal a feltett szándékkal, hogy zavart keltsenek a Mihai Tîrnoveanu által „irredenta tüntetésnek” nevezett március 15-ei ünnepen. A molinón szereplő „Erdély román föld” feliratot bejegyzésében történelmi igazságnak nevezte, ugyanakkor felháborodását fejezte ki, amiért őt és társait büntetik azért, hogy Magyarország Románia ellen intézett agressziójára reagálnak.

Van, ami örök: Erdély román föld – állt a banneren, amelyet végül nem sikerült kifüggeszteni. Fotó: Mihai Tîrnoveanu Facebook-oldala

Mihai Tîrnoveanu legutóbb december elsején látogatott Sepsiszentgyörgyre, hogy felejthetetlen ünnepséget szervezzen a román nép tiszteletére. Az akció során felajzott tömeg helyett viszonylag csendes társaságot sikerült toborozni, és csak elvétve lehetett hallani egy-két magyarellenes kiáltást. Az Antal Árpád polgármesternek címzett provokációra mindössze az a válasz érkezett az elöljárótól, hogy a háromszéki megyeszékhelyen magyar és román békében él és ünnepel együtt. Mindez beigazolódott az idei magyar nemzeti ünnepen is, ugyanis a Tîrnoveanu-féle incidensen kívül – amelyet éppen csak a körülötte tartózkodók vehettek észre – semmilyen zavargás nem történt, a műsor a megszokott módon zajlott.

Nyitókép: Szekeres Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 19., 13:36
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Nem tudom melyik egyetemen vegzett a doktor ur es ott,hogy nem tanitottak meg neki,hogy minden ember egyformanak szuletik es mindenkit egyforman kell tisztelni: Es mi van a doktori eskuvel??????

 • User
  Dátum: 2024. március 21., 17:16
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Majd mikor nekik j9nnek vendégek s mi egy páramolinót viszünk csak szokásból: „Vigyázzatok itt is emberevők laknak” Lenne annyi értelme mind egy naci orvosnak…

 • User
  Dátum: 2024. március 21., 21:41
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Na de ma be pótolták azt ami elmaradt és sajnos ez a hivatalos szervekre is érvényes. Röhejes volt annak a tíz félnótasnak a műsora amelyet én személy szerint a Sport utca sarkán hallottam meg először de ahogy utam végig vezetett a városon , ‘Csiki negyed, majd a központ ahol közelről is volt „szerencsém” hallgatni őket… Hát csak sajnálni tudtam őket mert úgy tűnt mintha a zárt osztályról szabadultak volna ki. De az,hogy a város lakossága ezt végig kellett hallgassa hát azért az már túl „sokk” volt, csend zavarásért, hang szennyezésért hamar ki kellett volna paterolni őket vagyis inkább vissza vinni a zárt osztályra, ahol a helyük és változtatni a kezelesukon mert hatástalan amit kapnak. Sokat megért a város de azért már igazán szabhatnanak határt a hülyéknek, mindent azért már nem kellene lenyeljunk.