Hirmondo

Új óvoda Kovásznán

Új óvoda Kovásznán

Új óvoda épül Kovászna központjában, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében. A projekt a református egyházközség és a kovásznai önkormányzat együttműködésével valósul meg. A programról Balogh Zoltán református lelkipásztorral, kézdi-orbaiszéki esperessel beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– A város központjában található szabad területünket mindenképpen a közösség javára szerettük volna felhasználni – kezdte ez esperes, hozzátéve, hogy kezdetben idősek otthonának a létrehozásában gondolkodtak, hiszen Kovásznán és környékén arra szintén lenne igény, egyelőre azonban ezen az irányon nem sikerült elindulni. – Ft. Kató Béla püspökúrral beszélgetve mutatkozott a lehetőség arra, hogy a Magyarország kormánya által támogatott programban mi is részt vehetünk – magyarázta a lelkipásztor.

Négycsoportos óvoda és bölcsőde megépítésére kaptak támogatást, az építkezési engedély már a birtokukban van. Jelenleg folynak a tárgyalások az egyházkerület és a kivitelező között az építés elkezdése érdekében.

– Az önkormányzattal úgy próbáltuk megbeszélni ezt a kérdést, hogy mindenképpen hasznukra váljunk a város gyerekeinek. Minden jel arra mutat, hogy az eddig is tapasztalt jó együttműködést folytatni tudjuk a polgármesteri hivatallal. Ha Isten megsegít, akkor az épület rövid időn belül elkészülhet, és készen állhatunk egy minden igényt kiszolgáló óvoda és bölcsőde működtetésére.

Mivel a következő tanév kezdetéig már túl kevés idő van hátra, így az új óvoda életének első éve a 2021/2022-es tanév lehet. Balogh Zoltán szerint erre minden lehetőség meg van, bíznak benne, hogy azt a tanévet már ott kezdhetik a gyermekek.

A Piliske és a Timár utcák kereszteződésénél található terület és a rá tervezett oktatási intézmény épülete az egyházközség tulajdona, az óvoda működtetése azonban az önkormányzat lehetősége és feladata lesz. Vallási hovatartozás tekintetében tehát nem lesznek majd korlátok, nem csupán a református családok választhatják tehát gyerekeik számára.

– A város gyerekeit hivatott szolgálni a létesítmény, remélhetőleg az önkormányzat megtalálja majd azokat a csoportokat, amely gyerekeinek jelen pillanatban nincsen megfelelő körülményük ahhoz, hogy óvodába, bölcsődébe járhassanak – nyomatékosította az esperes.

A magyar kormány egyébként 2016 decemberében indította el a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programot, amelynek köszönhetően Erdélyben 54 új óvoda, illetve bölcsőde létesülhet. Emellett Felvidéken, Kárpátalján, Vajdaságban és Ausztriában is bekapcsolódhattak a programba.

Hozzászólások