Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Növekvő árak, romló pénz

Romániában gyorsabban növekednek a fizetések, mint a termelékenység, ennek hátulütői lehetnek a gazdaságban, mutatott rá Bálinth Csaba.

A makrogazdasági elemző szerint a decemberi minimálbér-emelés alapvetően jó döntés, hiszen a gazdaság növekedésének azt kell eredményeznie, hogy jobban élünk, ám figyelni kell arra, hogy az intézkedés ne borítsa fel a gazdasági egyensúlyt. Most, hogy országos szinten alacsony a munkanélküliek aránya, és növekszik a hazai gazdaság, a fizetések maguktól is növekednének. Mivel a kormány pluszlöketet ad a minimálbér-emeléssel, az serkenti a lakosság fogyasztását, de mivel nem emelkedik a vállalatok termelékenysége, a megnövekedett keresletet importból lehet fedezni. Az árak és az infláció emelkedéséhez vezethet, hogy megnő a bértömeg, ám a termékek és szolgáltatások nem nőnek ezzel arányosan. Végül ezt mindenki megfizeti, mivel nőnek ugyan a fizetések, de romlik a pénz és emelkednek a kamatok, mondta.

Hirdetés
Hirdetés

Emlékeztetett, hogy az elmúlt években számos minimálbér-emelés történt, és az alacsony hozzáadott értéket előállító könnyűipar nehezen tudja kigazdálkodni a szükséges összegeket. Egyes cégek bezártak vagy más országba költöztek. Emiatt nehéz helyzetbe kerülnek a kisvállalkozások is. A magasabb hozzáadott érteket teremtő vállalkozásoknak viszont nem kellene gondot jelentenie a minimálbér-emelés és az újonnan bevezetett differenciált minimálbér, véli a szakember.

Erdei-Dolóczki István, a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja szerint, mivel az elmúlt évtizedekben az volt Románia stratégiája, hogy mindegy mekkora a fizetés, csak legyenek munkahelyek, ez munkaerőhiányhoz vezetett. Most van munkalehetőség, és ha a cégek megadnák a nyugati országokban adott bérek 75 százalékát, az emberek itthon maradnának.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük