Felhívás!

Tanítók az iskolapadban

Tanítók az iskolapadban Cseperedő

Háromnapos szakmai továbbképzésnek adott helyet a hét végén a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola. A megye tanítói egy szakszerűen, ötletesen összeállított és kivitelezett program keretén belül a különböző jártasságokat, készségeket és képességeket fejlesztő szituációk főszereplői lehettek.

Maga a képzés megnevezése is nagyban árulkodik a tevékenységek sokszínűségéről: A zene, a képzőművészet és az irodalom mozgósító ereje és együttes hatása a tanulási, kognitív képességekre és a kreativitás fejlesztésére. Az irodalmi részt Kocsis Annamária szaktanfelügyelő irányította, a zenei képzésről Kovács István csíkszeredai tanító gondoskodott, nem kis sikerrel, a képzőművészetet illetően pedig Szabó Edit tanítónő ötletei, technikái és alkotásai kápráztatták el a résztvevőket.

Tény, hogy tulajdonképpen nem lehetett és nem lehet ezt így lebontani, elkülöníteni, hiszen a zene, a képzőművészet és az irodalom együttes hatásának ötvözete a legtermékenyebb módszerek egyike a pedagógus alkotómunkájának. Mert feladatunk, hogy ne csak eszközökkel, hanem a gyakorlatok, a sokféle lehetőség összeállításával fejlesszük a gyermek kreativitását. A hatékonyság érdekében módszertanilag és szakmailag is rendkívül felkészültnek kell lennünk, ismernünk kell azokat az eszközöket, képzőművészeti technikákat, amelyekkel elősegíthetjük a fejlődést az észleléstől a kreativitás fejlesztéséig – természetesen figyelembe véve a gyermek egyéni sajátosságait. A kreativitás fejlesztésében fontos szerepet játszik a műalkotásokkal való játékos munka, ami be is bizonyosodott a képzés ideje alatt is.

A pedagógusok remekeltek az alkotó tevékenységekben, énekeltek, verseltek, de ugyanakkor ki is kapcsolódtak, feltöltődtek.

Tudjuk, hogy az oktatás sikere a diákokon keresztül valósul meg. A diák sikeressége viszont a tanítói, tanári hozzáadott értéktől is függ. Legyünk házigazdái még sok ilyen eseménynek!

Fábián Veronika, alsó tagozatos tanár

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.