Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Répás gazdák találkoztak

Répás gazdák találkoztak Kovászna megye

Fontosnak tartja a románvásári Agrana cukorgyár a háromszéki cukorrépa részarányának erősítését a termelésben. A cukorrépa-termelők nyár elején köthetnek szerződéseket a céggel, jelentette be Radu Petre igazgató. Tavaly a háromszéki gazdák 1230 hektár területen összesen 56.000 tonna cukorrépát termeltek a gyárnak, azonban a többi megyéhez viszonyítva itt a legkisebb eme kultúra részaránya.

A keddi, kézdivásárhelyi összejövetelen az Agrana igazgatója elmondta, reméli, idén is együtt tudnak dolgozni a gazdákkal, majd röviden számszerűsítette a cukorgyár és Kovászna megye múlt évi kapcsolatát. Az termelők összesen 1230 hektár területen 56.000 tonna cukorrépát termeltek az Agránának, a begyűjtését szeptember 8-án kezdték meg, és december 18-ig dolgozták fel folyamatosan. A legtöbb cukorrépát leadott termelők közül az első ötöt emelte ki: Váncsa Jenőt, Pakó Barnát, Csutak János Leventét, az Agria céget és Kanyó Éva Krisztinát.

Hirdetés
Hirdetés

Radu Petre azt is hozzáfűzte, hogy a többi megyéhez viszonyítva itt termeltek a legalacsonyabb arányban cukorrépát, aminek valószínűleg az az oka, hogy a megelőző évben alacsony volt a répa és a cukor ára, emellett a földek minősége is kívánnivalót hagy maga után. Hangsúlyozta, hogy a tavalyhoz hasonlóan az idén is a nyár folyamán kell megkötni a két évre szóló szerződéseket a céggel. Szerződést kötni nem kötelező, de érdemes: a gyár 25 eurót fizet minden tonna répa után, 2021-ben pedig már 26 eurót, amennyiben a répa cukortartama eléri a 16 százalékot. A termelők október és február között kapják meg a termésért járó összeget. A későbbiekben a répatermesztés jelenlegi helyzetét ismertette, az idei év terveit és kilátásait, illetve a gyárral együttműködő cégek vetőmag- és vegyszerkínálatát, valamint a modern technológia lehetőségeivel is megismerkedhettek a répatermelő gazdák.

A gazdatalálkozón jelen volt Marius Popica, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség Kovászna megyei hivatalának vezetője is. Elmondta, a cukorrépa-termelők hektáronként 1100 euró feletti össztámogatásra számíthatnak továbbra is, a támogatás mértéke 2018 óta hektáronként 200 euróval emelkedett. Kiemelte, csak cukorgyári szerződésbe foglalt területek után kérhető támogatás. A természeti csapásokat (túlzott csapadék, fagy stb.) a községi bizottságoknál kell jelenteni.

Hodor János kézdiszentléleki gazdálkodó érdeklődésünkre elmondta, ő a cukorrépát leginkább a vetésforgóért termeli, az Agrana gyár pedig nagyon pontosan fizet érte. Emellett a répáért járó támogatás mértékét is „elég jónak” tartja. Kérdésünkre, hogy miért tartja hasznosnak az ilyen gazdatalálkozókat, kifejtette, sokat lehet tanulni mind a termelésről, mind a növényvédelemről. Az ilyen találkozókkor beszélik meg a gazdák a tapasztalataikat is, amelyeket egyes vegyszerekkel, vetőmagokkal és műtrágyákkal kapcsolatosan szereztek.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 31., 8:42
    ÉRTÉKELÉS: 8

    A holgy aki a cikket irta, ott volt a talakozon?
    Egesz Kovaszna megyeben tavaly osszesen 1578 ha cukkorrepa volt, es ennek egy resze a Botfalusi cukorgyarral volt leszerzodve.
    A szerzodeseket, semmikeppen nem nyar elejen kotik a gazdakkal. Jo lenne utana nezni a dolgoknak, mielott adatokat szolgalunk.

  • User
    Dátum: 2020. január 31., 15:33
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Nagy tam tam a semmiért! Legyen versenyképes ár és kész! A támogatás=RABLÁS az adófizető zsebéből!!!!!!!! Uniós támogatást az állam által befizetett összegből adják! Hogy nézne ki azoknak akik 90 óta rendesen dolgoznak, hogy reggel a főnökök kávéval várnának és kijelentenék, h gratula, minden nap ha jössz dolgozni 50€ kapsz az „uniótól”😂