Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Meghalt egy román katona Afganitsztánban

Meghalt egy román katona Afganitsztánban Románia

Meghalt csütörtökön egy román katona Afganisztánban – közölte a védelmi minisztérium.

Hirdetés
Hirdetés

A szaktárca tájékoztatása szerint a katona járőrszolgálatot teljesített a délelőtt folyamán Kabulban, az úgynevezett Zöld Zóna (Green Zone) térségében, amikor pokolgépes robbantás történt.

A védelmi minisztérium részvétét fejezi ki a gyászoló családnak.

Posztumusz alhadnaggyá léptették elő a katonát

Tizedesi rangja volt és sofőri feladatot látott el az a román katona, aki küldetés közben vesztette életét csütörtökön Afganisztánban. Az elhunytat post-mortem alhadnagyi rangra léptették elő.

Ciprian-Ştefan Polschi tizedes a NATO kabuli parancsnoksága keretében látott el sofőri munkát. A 38 éves férfi Afganisztán fővárosának közelében, feladata teljesítése közben vesztette életét csütörtökön, amikor pokolgépes robbanás történt Kabul úgynevezett Zöld Zónájában (Green Zone). Ciprian-Ştefan Polschi nős volt és két gyermek édesapja. 2004 óta szolgált a hadseregben, ez volt a harmadik afganisztáni küldetése – derül ki a védelmi minisztérium honlapján közzétett tájékoztatásból.

Gabriel Leş védelmi miniszter aláírta Ciprian-Ştefan Polschi posztumusz előléptetését alhadnagyi rangra. A tárca ugyanakkor mély gyászát fejezte ki a katona halála miatt, és részvétét tolmácsolta a gyászoló családnak.

Pénteken az ország katonai egységeiben fognak tisztelegni a küldetés közben elhunyt Ciprian-Ştefan Polschi emléke előtt.

Részvétét fejezte ki a miniszterelnök

Részvétét fejezte ki Viorica Dăncilă miniszterelnök a csütörtökön Kabulban elhunyt román katona családjának.

„Újabb tragédia, újabb szörnyű esemény történt, amely fájdalommal tölt el és összetör bennünket, ugyanakkor azonban arra kötelez, hogy minden erőnkkel harcoljunk a terrorizmus ellen, amely gyűlöletet és félelmet szül” – írja Facebook-bejegyzésében a miniszterelnök, hangsúlyozva, a román kormány továbbra is támogatásáról biztosítja az afganisztáni béke és stabilitás visszaállítását célzó akciókat.

Együttérzését fejezte ki az államfő

Együttérzését és részvétét fejezte ki Klaus Johannis államfő az afgán fővárosban, Kabulban csütörtökön elhunyt román katona hozzátartozóinak.

„A román hadsereg továbbra is a nemzet egyik alapvető intézménye marad, amely megérdemli minden román állampolgár elismerését, és amely – szövetségeseinkkel és partnereinkkel közösen – továbbra is tenni fogja a kötelességét a nemzetközi béke és biztonság fenntartása érdekében. A román katonáknak az afganisztáni és más hadszíntereken való jelenléte is igazolja Románia biztonság- és stabilitásszolgáltató státusát, ugyanakkor fontos összetevője az euroatlanti közösséghez való tartozásunknak” – idézi az államfőt az Államelnöki Hivatal közleménye.

Post-mortem állami kitüntetésben részesítette Johannis

Posztumusz állami kitüntetésben részesítette Klaus Johannis elnök azt a román katonát, aki Afganisztánban küldetés közben vesztette életét csütörtökön.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint Klaus Johannis a Románia csillaga érdemrend háborús jelzésű lovagi fokozatával tüntette ki a posztumusz alhadnaggyá kinevezett Polschi Alexandru Ciprian-Ştefant.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások