Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szabadnap szülőknek

A Román Parlament szenátusa elfogadott egy olyan törvénytervezetet, amely előírja, hogy az iskolai oktatás, iskolalátogatás kényszerű szüneteltetése (hóvihar, árvíz stb.) esetén az érintett gyermekek szülei is otthon maradhatnak, a munkahelyeikről igazoltan (bérezve) hiányozhatnak.

Hirdetés
Hirdetés

A képviselőház viszont már régebb – majdnem egyöntetű szavazással – véglegesen elutasította azt a törvényjavaslatot, hogy a tanévkezdés napján az iskoláskorú gyermekek szülei (egyik vagy mindkettő) fizetett szabadnapot kérhessenek, illetve néhány órára igazoltan hiányozhassanak munkahelyükről. Az elutasítás egyik fő indoklása az, hogy a törvény hátrányos megkülönböztetést jelentene azokkal a pedagógusokkal szemben, akiknek iskoláskorú gyermekeik vannak. Természetesen – tevékenységi ágazattól függetlenül – a munkaadóik, munkaközösségeik beleegyezésével az érintett szülők egyénileg igényelhetnek szabadnapot, szabad órákat a tanévnyitó idejére, főleg iskolakezdő kisgyermekek esetében van erre nagyobb szükség.

A tanévkezdés napján (idén szeptember 9.) a honatyáknak nem kell megjelenniük a Román Parlamentben, a képviselők és szenátoruk a szavazókörzeteikben részt vehetnek a tanévmegnyitó ünnepségeken, elvileg ez is a hivatásukhoz tartozik.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük