Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Összefüggések?

Úgy van beállítva az agyam, hogy mindig az összefüggéseket keresi. Történetesen (?) egy regényt olvasok, amelyben Maigret felügyelő nem azon tűnődik, megtörtént-e a gyilkosság, hanem hogy miért pontosan akkor és nem más időpontban.

Hirdetés
Hirdetés

Én is felteszem a kérdést: miért ítélték el Dragneat egy nappal az EP-választások bombameglepetése után, és mentették most fel Iohannis emberét? Ha másként szavaz a jónép, ugyanígy történt volna?

Engedtessék meg, én erősen kétlem. De főleg azt tartom furcsának, hogy az IMF – nálunk FMI-nek nevezik, nemzetközi hitelintézet – éppen most ébred fel Csipkerózsika-álmából, és első szavai a román kormány fülébe duruzsolnak: lassan a testtel és a nyugdíjemeléssel! Ez az IMF ugyanis jó tündér képében kopog be a pénzhiánnyal szembenéző atyafi portáján, és nagylelkűen felajánl egy kölcsönt. Aztán meg azt is megszabja a palira vett atyafinak, hány cigit szívhat hetente, és mikor vehet új bugyogót az asszonynak. Illetve megpróbál így basáskodni fölötte, ha nem talál emberére.

Mindeddig csak Orbán Viktor bizonyult ilyen embernek. Amikor 2010-ben a Fidesz került kormányra, Magyarország sokak szerint közelebb volt az államcsődhöz, mint Görögország, „hála” a szocialisták által felvett és elkótyavetyélt kölcsönöknek. IMF őnaccsága Brüsszellel együtt osztotta az utasításokat a két országnak. Megszorítások, fizetéscsökkentés, elbocsátások. Görögország rábólintott, és másfél év múlva a csőd és a polgárháború szélén állt. Magyarország más forrásból visszaadta a kölcsönt, és kitessékelte a hitelintézetet, majd lassan, de biztosan talpra állt. Ugyanakkor a magyar „nagyszájúak” – Deutch, Kövér, Bayer – szépen megkérték a nagykövet urakat, hogy foglalkozzanak a maguk dolgával, mert aki a magyar belügyekbe dugja az orrát, hazarepülhet.

Romániában is akadt néhány nagyszájú az utóbbi évben – Norica Nicolai, Neculicea, Bacalbașa –, akik mertek odamondani azoknak, akik gyarmati félmajmokként kezelnek. És éppen akkor összejött a hírhedt „diaszpóra-tüntetés”, a „ciumă roșie”-kampány, majd a „váratlan” Cioloș-győzelem. Ő jó fiú, nem pofázik, majd meggyőzi Petricát és János bácsit, ők se pofázzanak, ha a nyugdíjuk nem nő 1100 lejről 1250-re. Véletlen vagy összefüggés?

Zubreczky Antal

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük