Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Visszaküldte a parlamentnek Johannis az igazságügyi felügyelet törvénytervezetét

Visszaküldte a parlamentnek Johannis az igazságügyi felügyelet törvénytervezetét Románia

Visszaküldte a parlamentnek újbóli megfontolásra Klaus Johannis államfő a 2018/90-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet. A rendelet az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály működését elősegítő intézkedésekre vonatkozik.

Az államfő azt mondja: a parlament többször módosította a vonatkozó jogszabályt, és a régi és új előírások nincsenek összhangban.

Ezzel kapcsolatban egyebek mellett rámutat, a 2018/92-es sürgősségi kormányrendelettel jogalkotási beavatkozást hajtottak végre, a 2019-ben hozott 7-es és 12-es kormányrendeletekkel pedig új rendelkezések kerültek a törvénybe. Ebben az összefüggésben az államfő kifejti: újból meg kell fontolni törvényt, és összhangba kell hozni a többi vonatkozó rendelkezéssel, hogy egységes szabályozást fogadjanak el.

Hirdetés
Hirdetés

Az államfő emlékeztet, hogy az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály létrehozásával és működésével kapcsolatban észrevételeket fogalmaztak meg az európai partnerek az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) kapcsán kiadott jelentésben, a Velencei Bizottság és a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) is kifejtette álláspontját, és ezeket a véleményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

2018 decemberében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az alkotmánybírósághoz fordult az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály létrehozásával kapcsolatos, 2018/90-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezet kapcsán. Az alkotmánybíróság elutasította a keresetet és megállapította, hogy a törvény alkotmányos.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük