Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kövesit azzal vádolják, hogy 268 ezer lejt kért Sebastian Ghiţától egy üzletember kiadatásáért

Kövesit azzal vádolják, hogy 268 ezer lejt kért Sebastian Ghiţától egy üzletember kiadatásáért Románia

2011-ben Laura Codruţa Kövesi 268.689 lejt kért és kapott Sebastian Ghiţától Nicolae Popa üzletember kiadatásával kapcsolatban – állítják a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály képviselői.

Egy pénteken közzétett közlemény szerint az ügyosztály in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárás indított abban az ügyben, amelyben az akkor a legfőbb ügyész tisztségét betöltő Laura Codruţa Kövesi 268.689,36 lejt kért volna Sebastian Ghiţától, hogy hazahozzák Indonéziából Nicolae Popa üzletembert, az Országos Befektetési Alap (FNI) igazgatóját.

A vádhatóság szerint Kövesi több jogszabályt is megszegett, amikor az általa vezetett intézményt egy kiadatással kapcsolatos költségek fedezésébe vonta bele. Ez ügyben elrendelte egy ügyészcsoport indonéziai látogatása költségeinek fedezését, és befolyásolta belügyminisztériumot, hogy a Jakarta-Bukarest út fedezésére pénzt utaljon az országos rendőr-főkapitányságnak.

A vádhatóság kétségbe vonja, hogy Laura Codruţa Kövesi igazat vallott akkor, amikor tanúként hallgatták meg az ügyben, és azt állította, hogy Sebastian Ghiţával kizárólag intézményes kapcsolatot tartott, és tagadta, hogy bármilyen privát kapcsolatban lett volna vele, holott ennek döntő jelentősége lett volna a vonatkozó büntetőügyi perben.

Hirdetés
Hirdetés

A Laura Codruţa Kövesi ellen zajló eljárás 2018 decemberében indult a többrendbeli korrupcióval vádolt, Szerbiába menekült Sebstian Ghiţă feljelentése alapján.

Ghiţă vádja alapján Kövesi kétszázezer eurót kért tőle azért cserébe, hogy repülőgéppel az országba hozzák Nicolae Popát, a FNI volt igazgatóját, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt pénteken idézték be a legfőbb ügyészség keretében működő, a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészségre és tudomására hozták, hogy bűnvádi eljárás zajlik ellene, egy olyan ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják.

A vádakra reagálva Kövesi pénteken azt mondta, soha nem beszélt Sebastian Ghiţával Nicolae Popa kiadatásáról, és semmiféle szerepe nem volt az eljárásában, azzal ugyanis a román rendőrség és az igazságügyi minisztérium foglalkozott. Két hivatalos közlemény – a román rendőrségé és a főügyészségé – is tanúskodik arról, hogy a rendőrség állta a kiadatással járó költségeket – tette hozzá Kövesi.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük