Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Növelte eladásait a Secuiana

Az elmúlt esztendőben közel 36 millió lejes forgalmat valósított meg a kézdivásárhelyi Secuiana készruhagyár, 2 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben, számol be a Ziarul Financiar. A gazdasági lap szerint a kézdivásárhelyi készruhagyár 5 százalékkal növelte exporttevékenységét, termékeinek 57 százaléka exportra ment, többek között Franciaországba, Németországba, Dániába, Görögországba és Hollandiába, de sikerült növelni a hazai eladásokat is. Dobra László, a Secuiana tulajdonosa a gazdasági lapnak úgy nyilatkozott: elégedett a tavalyi eredményekkel, idén legalább ezt a szintet szeretnék tartani, annál is inkább, mert az év végén új megrendelőket szereztek Angliából. 

Beszélni tanítják

Országosan, egységes standard szerint szervezett román nyelvi és számolási kompetenciafejlesztő tanfolyamokra készül a munkaügy – közölte Kelemen Tibor igazgató tegnapi sajtótájékoztatón. Azt már régóta tapasztalják a hivatal munkatársai, hogy a többnyire félanalfabéta, nagyon hiányos iskolázottsággal rendelkező munkanélküliekkel nehéz szót érteni, hiszen sokszor nem tudják elmondani azt sem, mit akarnak, mit tudnak a gyakorlatban elvégezni. A kommunikációs készség hiánya, illetve a szókincsre alapozó szegényes gondolkodás, az ezzel sokszor együtt járó beszűkülés korlátozza az illetők világképének gazdagodását is, a hasonló tanfolyamok alkalmával kicsit erre is figyelnek az oktatók. Ugyanakkor főleg egy-egy specifikus tevékenységi kör ellátásához szükséges kommunikációra helyezik majd a hangsúlyt, de ez még attól is függ, mikor biztosítja az akkreditációhoz szükséges pénzügyi keretet a kormány. A hivatal 29 szakképző és készségfejlesztő tanfolyamot engedélyeztetett eddig, a spanyol nyelvet csak egy csoportnak, a vállalkozói alapismereteket viszont közel harmincnak oktatták. 

Bevetésen a rendőrök

Az elmúlt hétvégén a háromszéki rendőrök nem kevesebb mint 160 bevetésen vettek részt, ezek közül 75-öt a 112-es sürgősségi hívószámon jelentettek be, továbbá 43 akciót már előzőleg megszerveztek. Ezeknek köszönhetően 430 szabálysértőt bírságoltak közel 160 ezer lej összértékben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük