Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megyénk zöld aranya

Megyénk zöld aranya Kovászna megye

Kovászna megyében az állami erdészet az erdős területek 16%-áért felel, vagyis 29 ezer hektárért, de ez a szám folyton változik, mert még mindig tart az erdő-visszaszolgáltatás – közölte az Erdészeti Igazgatóság Kovászna megyei részlegének vezetője, Cornea Emilian. Szerinte a megye azért is jól áll, mert itt nincsenek kirívó törvénytelenségek, tarvágások, a ’89 előtti erdős felülethez (177 ezer hektár) viszonyítva nem nagy az eltérés.

Az új év által adott feladatokat firtatva mindjárt egy kényes kérdéssel kezdtük beszélgetésünket: mennyivel csökkent az erdőfelület a megyében, tapasztaltak-e kirívó törvénytelenségeket? Az erdészet több más hatósággal is együttműködik – rendőrséggel, csendőrséggel, az erdészeti felügyelőséggel –, hogy ezeket megakadályozza, közölte az igazgató, a lopott mennyiség „a normalitás keretei között mozog”, és most azokról a vidékekről beszélünk, ahol nagyobb számban él roma lakosság. Továbbá megnyugtatott, nincs olyan terület, amely a törvény által előírt két éven túl is tar maradna, ezeket beültetik, de inkább a természetes felújulást támogatják, segítik elő. A megyénkbeli „szűz”, érintetlen erdőkre – létükre, területükre – rákérdezve Cornea közölte, jelen pillanatban is tart az Erdészeti Őrség felmérése, amely az állami és magánerdészetek területén egyaránt számba veszik ezeket.

Hirdetés
Hirdetés

A Romsilva egyik fontos feladata idén is – az üzemtervek által előírt erdőgazdálkodáson túlmenően – a tűzifa biztosítása a lakosság számára, amit úgy oldanak meg, hogy a polgármesteri hivataloknál azt kérvénnyel igénylők az erdőből, a kitermelés helyéről vihetik el a fát, 130 lejért a fenyőféléket,180 lejért a keményfa köbméterét. Ezek az árak évek óta nem változtak az állami erdészetnél. Tavaly összesen 22.800 köbmétert igényeltek a települések a lakosságnak, ennél többet, 26.200-at biztosított az igazgatóság, de a tavaszi-nyári nagy árvíz után a bácstelekieknek, a márkosi gyerekotthonnak, a Diakónia Alapítványnak és a 2018-ban 100 évet betöltött időseknek is adományoztak tűzifát.

A tavaly is felajánlották, de idén is érvényes, hogy ingyen adnak fenyőcsemetéket az erdősítésre vállalkozó magánszemélyeknek vagy polgármesteri hivataloknak, esetleg iskoláknak zöldövezet-rendezéshez, élő sövényhez, illetve legelő beerdősítésére, amennyiben az igénylő bizonyítani tudja, hogy birtokában van az a terület, ahova szánják a csemetéket. Tavaly 30 kérést iktattak, tízezrével vitték a fácskákat, összesen több mint 1 milliót igényeltek. Az erdészet az idei évre is közel 2 millió csemetét szán adományozás céljára, az ültetéshez kérésre tanácsot, felügyeletet is biztosítanak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 23., 8:31
    ÉRTÉKELÉS: 26

    Ez szep dolog ,a kivagott erdoket ujraultetni, a gyerekek,iskolasok valoban ugyesek es igy legalabb megtanuljak,hogy az erdokre vigyazni kell.De van itt valami,ami szemet szur.Nem latom ezen a kepen a torjai Vojna csaladot,hogy reszt venne az erdok ujjaulteteseben.Pedig mar ideje lenne,hogy letegyek a lancfureszt a kezukbol,asot ragadjanak,es az altaluk kivagott erdoket ujraultessek! Megkerjuk a Romsilvat,hogy oket is hivjak meg erdot ultetni,ne csak a gyerekeket. Sot,a Schweighoffer alkalmazottjait is!