Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Termelj fokhagymát!

Termelj fokhagymát! Kovászna megye

A paradicsomhoz hasonló, ezúttal a fokhagymatermelést serkentő program indítását tervezi a Mezőgazdasági Minisztérium. A projekt – akár a paradicsomnál – egy minimális területhez és egy minimális értékesített mennyiséghez köti a fix összegű támogatást – tudtuk meg Könczei Csabától.

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, aki többször is „rendkívül sikeresnek” nevezte a paradicsom-programot, arra számít, hogy a háromszéki gazdák a fokhagymatermelésbe is bekapcsolódnak.

Hirdetés
Hirdetés

– Egészen pontos számokat még nem tudok, de jelezni szeretném azok számára, akik érdeklődnek, hogy valószínűleg fél és egy hektár körüli területre lesz szükség, valamint 1000 eurós nagyságrendű összeget lehet kapni, a termés értékesítése mellett, természetesen. Azt gondolom, egy olyan fokhagyma-fogyasztó országban, mint Románia, nem lehet gond eladni a termést, a háromszéki természeti viszonyok pedig kimondottan megfelelnek ennek a kultúrának – mondta el megkeresésünkre a szakember.

Az igazgató szerint „nemcsak a románok, hanem mi is” szívesen fogyasztjuk a fokhagymát, amely rendkívül egészséges is, márpedig jelenleg a piaci mennyiség mintegy kilencven százalékát Kínából importáljuk. Pedig az „nem is rendes fokhagyma” – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 23., 10:48
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Tehát akkor mi fogunk Kínába exportálni,mert abban teljesen igaza van ,hogy az nem fokhagyma ,hanem egy agyonmérgezett ,szárazanyagokat alig tartalmazó gyomnövény.De érdekes,hogy mégis vásárolják,mert pár lejjel olcsóbb kilója.5 méter távolságot kell tartani tőle a boltokban.Azért nem csírázik, mert mérgező anyagokkal kezelik,de abból van bőven a citrusféléken is,paradicsomon,paprikán stb.A gond az,hogy a kínait már belekeverik a hazai termékekben és úgy adják el a piacozók.De már az őstermelők is csalnak,a holland eredetű piros hagymát kibédiként árulják.És hol vettem ilyen csomót? Szotyorban!De az árát megkérték.Vásár az egész világ.

 • User
  Dátum: 2019. január 23., 10:10
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Csak megbízható ismerőstől kell vásárolni effélét. A hazai hagymát ránézésre is nagyon könnyű megkülönböztetni az import portékától, ha pdig kétségeink vannak, csak ketté kell vágni s máris látszik.

  • User
   Dátum: 2019. január 23., 18:30
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Igazad van,ránézésre is megismerem,de ez még nem volt beérve,nem volt olyan sötét a héja,csak amikor felvágtam,akkor láttam,hogy ez nem a mi fajtánk,aminek fehér a belseje ,nem lilás.Az egy holland vagy német fajta Braunschweigi lilahagyma volt szerintem,amit nem palántáról,hanem dughagymáról ültetnek .Amikor fejlett ,nagyon tömör,ezért jól tárolható,nem csírázik ki olyan hamar mint a kibédi fajta,amit Tordától Besztercén ,Kibéden,Szentkatolnáig termesztenek.Lehet már vegyesen más fajtával.Valaki már igy jellemezte-elkorcsosodott.Sajnos.