Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

250 hektár a tét

Az Árkos és Sepsikőröspatak határában lévő, mintegy 250 hektáros földterület visszaszerzéséhez kért segítséget az RMDSZ szövetségi elnökétől és parlamenti képviselőitől Kisgyörgy Sándor a Háromszéki Küldöttek Tanácsának (HKT) múlt heti, bővített ülésén.

A sepsikőröspataki polgármester arról az évek óta húzódó vitáról beszélt, amellyel a ploieşti-i bányavállalat „magára íratta” a két falu között lévő, egykori külszíni fejtés területét.

– A terület soha nem volt az övék, még akkor is csak adminisztrálásba volt adva a vállalatnak, amikor a bánya működött. Évekig dolgoztak, a hasznot elvitték, s mikor befejezték a munkát, kiderült, hogy a területet is „megörökölték” – summázta a polgármester.

Hirdetés
Hirdetés

Szerinte azt a kormányhatározatot kellene „előkeresni”, amely tulajdonjog-bizonylatot ad a plo­ieşti-i vállalat javára. Ez azért volna sürgős, mert a terület egyelőre nincs telekkönyvezve. Ehhez ugyanis a polgármester aláírására lenne szükség, és „azt ugyan nem írom alá, de ki tudja, meddig leszek én polgármester” – mondta Kisgyörgy.
Meglátása szerint ez „nem az az eset”, mint Köpecen és Baróton, ahol földalatti fejtés folyt, itt a felszínen dolgoztak. Úgy tudja, az egész országban csak itt nem kapták vissza az önkormányzatok az egykori külszíni fejtéshez tartozó területeket.

A szóban forgó övezet, amelynek része a mintegy 30 hektáros bányató is, Árkos és Kőröspatak között van. A polgármester attól tart, hogy amennyiben a tulajdonjogot nem állítják vissza a falvak javára, a területet akár értékesíthetik is, ami a két (még) magyar falu etnikai összetételének a megbontásához vezethet.

Kisgyörgy Sándor szerint az RMDSZ vezetői „nem érzik a dolog fontosságát”, mert sem választ, sem semmiféle ígéretet nem kapott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.