Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Országos rangsor élbolyában a Sapientia

Országos rangsor élbolyában a Sapientia Kovászna megye

Több kimagasló eredménnyel büszkélkedhet a 2022-es évben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, amely az országban működő több mint száz egyetem rangsorában a 14. helyre került. Tonk Márton rektor évértékelőjén jelezte, a jövőre nézve is nagy terveik vannak: többek között elindítanák a sepsiszentgyörgyi kart, illetve planetáriumot hoznának létre Csíkszeredában.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) az elmúlt években bizonyított mind az oktatás, mind pedig a tudományos munka, kutatás terén, olyannyira, hogy megkerülhetetlen tanintézetté vált a romániai felsőoktatásban – jelentette ki évértékelő sajtótájékoztatóján Tonk Márton rektor. Az egyetem eredményességét igazolja, hogy tavasszal először kapott legmagasabb besorolást intézményi akkreditációján, kiemelt bizalmi minősítést szerezve.

Ugyanakkor szintén első alkalommal tört be a Sapientia EMTE arra a listára, amelyen független szakértői csoport a nemzetközi szabványok alapján rangsorolja a romániai egyetemeket (Metaranking universitar). A listán csak 31 egyetem szerepel a 102 romániai felsőoktatási intézmény közül, a Sapientia pedig a 14. helyen osztozik más tanintézetekkel. A rektor úgy véli, mindezen elismeréseket, eredményeket nem érték volna el az akadémiai közösség, azaz a több mint 200 oktató és a 2300 hallgató munkája, hozzáállása, kutatói tevékenysége nélkül.

Jövőre az egyik legfontosabb lépése az lesz a Sapientia EMTE-nek, hogy létrehozzák a különálló sepsiszentgyörgyi kart, hiszen jelenleg a Marosvásárhelyi Kar kihelyezett oktatási központjaként működik. „Jelenleg két alapszakon folyik oktatás Sepsiszentgyörgyön, a 2019-ben indult erdőmérnökin és az idén sikeres akkreditáción átesett agrármérnökin, ezen kívül 2022 őszén ideiglenes működési engedélyt kapott a sport és edzéstudomány szak is” – sorolta a rektor. Itt várhatóan jövőre elkezdődik az új egyetemi kampusz felépítése is.

A sajtótájékoztatón szó esett a Sapientia digitalizációjáról is, amelyről dr. Farkas Csaba, az egyetem informatikai hálózatokért és kommunikációért felelős rektorhelyettese számolt be. Az országos helyreállítási Alapból (PNRR) 2,4 millió eurót nyertek, amelyből felújítják az egyetem számítógépparkját, továbbá új szoftvereket vásárolnak, drónokat, 3D-s nyomtatókat, filmes-fotós eszközöket szereznek be. Ugyanakkor a könyvtárak fejlesztése és digitalizációja is ebből a finanszírozásból valósulna meg. <<

Barabás Hajnal

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük