Hirdetés
Hirdetés

RÖVIDEN

Pityókosan a volánnál
Péntek este 11 óra körül a baróti rendőrség munkatársai megállítottak egy 51 éves férfi által vezetett járművet a Szabadság utcában. Mivel a sofőr alkoholgőzt árasztott, megszondáztatták, leheletében 0,94 mg/l légalkoholszintet mutatott ki a műszer. Ezt követően a férfit kórházba kísérték vérvételre az alkoholszint pontos megállapítása érdekében. Az ügyben ittas vezetés vádjával indult bűnügyi eljárás.

Újabb pénzbírság Előpataknak!
A környezetőrség felügyelői Előpatak peremén nagy kiterjedésű, szétdobált, szél által is megtépázott szeméthalmokra bukkantak. Az észleltek miatt 15 ezer lejre bírságolták a község polgármesteri hivatalát, valószínűleg azt is figyelembe vették, hogy idén már volt egy 15 ezer lejes büntetés ugyanazon okból. A környezetőrség közleménye rámutat, Előpatak elöljárói igyekeznek betartani a környezetvédelmi törvényeket, köztisztasági rendszabályokat, de a legutóbb is feltárt helyszínen olyan közösség él, amelynek tagjai gyakran szétszórják a guberálásból vagy máshonnan származó szemetet, főleg különféle csomagolóanyagokat, palackokat, rongyokat stb.

Büntet a polgármester
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felhívja a lakók figyelmét, hogy igényeljenek építési engedélyt, mielőtt saját maguk kezdenék elvégezni a hőszigetelési munkálatokat a tömbházakon. A hatályos jogszabályok szerint az ilyen típusú munkálatokhoz építési engedély szükséges és a tömbház összes emeletét hőszigetelni kell, egy vagy több lakás esetében külön-külön nem végezhető el a munkálat. „Számos, a helyi rendőrség által kiállított büntetési jegyzőkönyv van az asztalomon az építkezési engedély nélküli tömbház-szigetelések miatt kiszabott bírságokról. Mindenkinek meg kell értenie, hogy akár az önkormányzat a lakókkal közösen, akár a lakók saját maguk végzik a hőszigetelést, szükség van az építési engedélyre. Engedély nélkül nem lehet szigetelni egy tömbházat, és ha még fáj is a kezem, hogy alá kell írnom ezeket a jegyzőkönyveket, akkor is meg kell tennem, és bírságot kell kiszabnunk, mert a munkálatok nem törvényesek” – mondta Antal Árpád polgármester.

Jut só az utakra is

A brassói székhelyű regionális útügyi, hídügyi igazgatóság közölte, a gondnokságukban lévő háromszéki utak téli jég- és hómentesítésére több 11 ezer tonna só van készenlétben. A csúszásgátló, jég- és hóolvasztó anyagokat Kovászna megye hat övezetében tárolják, ahol összesen 50 célgépjárművel (hókotró, csúszásgátló fuvarozó és szóró stb.) is rendelkeznek. A brassói igazgatóság hatáskörének telephelyein ugyanakkor 5000 tonna homok és 200 tonna különleges csúszásgátló anyag van készenlétben. Az igazgatóság több mint 78 ezer tonna sóra kötött szerződést. A téli útkarbantartási előkészületek rajtját körülbelül egy hónappal elhalasztották az őszi enyhe idő miatt, s ezáltal költségmegtakarításokat is je­gyezhettek.

Gyarapítaná könyvtárát az iskola

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum, Háromszék egyetlen ilyen jellegű középiskolája a közösségi oldalán és a sajtó által is kéri a diákokat, pedagógusokat, segítőkész személyeket, hogy amennyiben fölösleges (már nem olvasott vagy több példányban meglévő) könyveik vannak a háztartásban, adományozzák az iskola könyvtárának. A felhívás megfogalmazói megjegyzik, jelenleg a líceum könyvtárában a könyveknek alig 4 százaléka új vagy viszonylag új kiadású.
A középiskola részt vett a Libris „CarteTeca” elnevezésű tematikus vetélkedőn, ahol az erdélyi, romániai benevező iskolák száma megközelítette az ötszázat. Sajnos, a líceum kevés szavazatot kapott, nem részesült pénzdíjban, ezért is szeretnék adományok révén gyarapítani a könyvtárukat. Ezen vetélkedő novemberi szakaszán a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum 14.407 szavazattal a második lett a versenykategóriájában, és 10 ezer lej értékű díjazásban részesült. Kilenc másik, egyenként 5000 lej értékű díj, illetve adomány egyike a Kovászna fürdővárosban működő Kőrösi Csoma Sándor Líceumnak jutott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 15., 11:17
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Gyarapítaná könyvtárát az iskola

  Köszönjük a Hírmondónak a hírverést !!! Első sorban gyerekkönyveket, ifjúsági regényeket, gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyveket várunk. Az olvasók ízlése sokat változott, pl. 6 év alatt egyszer kerestek Verne Gyulát.

  Üdvözlettel: sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum könyvtárosa