Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Együttes kormányülést tart szerdán Románia és Spanyolország

FRISSÍTVE: Együttes kormányülést tart szerdán Románia és Spanyolország Románia

A román és a spanyol kormány együttes ülést tart szerdán Castellón de la Plana spanyolországi kikötővárosban.

A kormány közleménye szerint Romániát Nicolae Ciucă kormányfőn kívül Bogdan Aurescu külügyminiszter, Angel Tîlvăr védelmi, Cseke Attila fejlesztési, Marius Budăi munkaügyi, Alexandru Rafila egészségügyi és Petre Daea mezőgazdasági miniszter képviseli az első alkalommal sorra kerülő együttes kormányülésen.

Nicolae Ciucă szerint a két kormány első együttes ülése amiatt is nagy fontossággal bír, mert 2023-ban lesz a 10. évfordulója a román-spanyol stratégiai partnerség létrejöttének.

„Azon túl, hogy Spanyolország stratégiai partner, Románia közeli barátja is. Az évek során sikerült olyan kapcsolatot kiépítenünk, amely a kölcsönös bizalmon, az érdemi és dinamikus politikai párbeszéden, valamint a konstruktív és nyílt megközelítésen alapul” – idézi a miniszterelnököt a közlemény.

Ciucă szerint Románia és Spanyolország az EU és a NATO kontextusában több stratégiai kérdésben hasonlóan gondolkodik.

A kétoldalú kapcsolatokat még szorosabbra fűzi a Spanyolországban élő, közel egymillió személyt számláló román közösség, amely hozzájárul a Spanyol Királyság társadalmának és gazdaságának fejlődéséhez – fogalmazott a kormányfő.

Az ülésen egy sor közös nyilatkozatot írnak alá a felek a munkaügyi és szociális védelem terén folytatott ágazati együttműködésről, a külügyi politikai konzultációkról, a diplomaták képzéséről, a kultúráról, a vészhelyzetekben való együttműködésről, a mezőgazdaságról és az egészségügyről.

Nicolae Ciucă kormányfőt spanyol hivatali kollégája, Pedro Sanchez fogadta

Nicolae Ciucă román kormányfőt szerdán katonai tiszteletadással köszöntötte Pedro Sánchez spanyol kormányfő Castellón de la Planában, ahol az első spanyol-román közös kormányülés zajlik.

A kongresszusi palota előtti ceremóniát követően a két kormányfő négyszemközti és hivatalos megbeszélést folytat.

Ezzel párhuzamosan a román küldöttég miniszterei spanyol hivatali kollégáikkal találkoznak.

Marius Budăi munkaügyi miniszter Yolanda Diaz Perez munkaügyi miniszterrel és kormányfő-helyettessel tart megbeszélést.

Bogdan Aurescu külügyminiszter José Manuel Albares spanyol külügyminiszterrel, Angel Tîlvăr román védelmi miniszter Margarita Robles Fernandez védelmi miniszterrel találkozik.

Petre Daea spanyol hivatali kollégájával, Luis Planas Puchades mezőgazdasági miniszterrel, Cseke Attila fejlesztési miniszter Isabel Rodriguez Garcia regionális politikákért felelős miniszterrel, a kormány szóvivőjével tart megbeszélést, Alexandru Rafila pedig Carolina Darias San Sebastian egészségügyi miniszterrel folytat eszmecserét.

A megbeszélések után a két kormány küldöttsége munkaebéd keretében plenáris ülést tart, majd egy sor kétoldalú egyezmény aláírására kerül sor. A munkaügy, egészségügy, külügy, kultúra, vészhelyzetek, mezőgazdaság területén írnak alá egyezményeket.

Az együttes kormányülés végén a két miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart.

Hivatalos látogatása alatt Nicolae Ciucă a Spanyolországban élő román közösség képviselőivel is találkozik.

Közös nyilatkozatot írt alá a román és a spanyol miniszterelnök

Közös nyilatkozatot fogadott el Nicolae Ciucă román és Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök Castellon de la Planában, a két kormány első együttes ülése alkalmával.

A két kormányfő által aláírt nyilatkozat értelmében mindkét ország szeretne egy olyan megállapodásra jutni a migrációról és a menekültügyről szóló európai paktum keretében, amely tükrözi a méltányos tehermegosztás és szolidaritás elvét. Spanyolország megerősíti, hogy támogatja Románia gyors és teljes schengeni csatlakozását, és támogatja egy biztonságos, belső határellenőrzéstől mentes térség kialakítását a személyek szabad mozgása érdekében.

Az aláírók hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi sorsdöntő időszakban, amikor Oroszország illegális háborút folytat Ukrajna ellen, Románia és Spanyolország között szolidáris partneri viszony áll fenn az Európai Unión és a NATO-n belül.

Románia és Spanyolország kinyilvánítja elkötelezettségét egy erős és megerősített NATO mellett, amely a Madridban elfogadott stratégiai koncepció teljes körű végrehajtására összpontosít, különös hangsúlyt fektetve a keleti szárny védelmének és elrettentő erejének megerősítésére – olvasható a közös nyilatkozatban.

Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára

Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára, és ennek megvalósítására közös munkacsoportot hoz létre Romániával – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Nicolae Ciucă román kormányfővel közös sajtótájékoztatóján a kelet-spanyolországi Castellón de la Planában szerdán.

Pedro Sánchez szavai szerint a spanyolországi román közösség társadalmi, gazdasági hozzájárulásának elismerése, egyúttal „rendkívüli politikai üzenet”, hogy Franciaország és Portugália után Románia lehet a harmadik olyan európai állam, amelynek polgárai anélkül szerezhetik meg a spanyol állampolgárságot, hogy le kellene mondaniuk eredeti állampolgárságukról.

Nicolae Ciucă hozzátette: először technikai egyeztetések kezdődnek majd a két ország között azokról a lépésekről, amelyek szükségesek, hogy „a nem túl távoli jövőben” bevezethessék a kettős állampolgárságot.

Spanyolországban a románok alkotják a legnagyobb, több mint 1,1 millió emberből álló külföldi közösséget. Többségük a madridi, illetve a valenciai tartományban él, a csúcs helyszínéül is egy olyan várost választottak, ahol jelentős létszámú a román közösség.

A találkozón mindkét kormányfő kifejezte elkötelezettségét az európai kontinens biztonsága, valamint az Ukrajna melletti szolidaritás kérdésében.

A spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy december elsején nyolc F-18-as vadászgép és 130 spanyol katona csatlakozik a NATO fekete-tengeri missziójához Romániában.

 Pedro Sánchez megismételte: Spanyolország teljes mértékben támogatja, hogy Románia a schengeni övezet részévé váljon.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta: országa már régóta megfelel a csatlakozás követelményeinek, ráadásul most bizonyította, hogy a szomszédos Ukrajnában zajló háború közepette is képes a határok megfelelő védelmére.

A miniszterelnökök hangot adtak az elszabadult energiaárak miatti aggodalmuknak, és sürgették az árakat szabályozó uniós intézkedéseket.

„Nem a jó úton haladunk” – jelentette ki Pedro Sánchez, aki elégtelennek nevezte az Európai Bizottság legújabb, kedden ismertetett, árplafonról szóló indítványát. Véleménye szerint ambiciózusabb javaslatra és azonnali cselekvésre van szükség.

Jövőre Romániában tarthatnak román-spanyol együttes kormányülést

Nicolae Ciucă román miniszterelnök hivatalosan javasolta szerdán Pedro Sanchez spanyol miniszterelnöknek, hogy jövő évben Romániában tartson együttes ülést a román és a spanyol kormány.

A két kabinet Castellon de la Planában tartotta első együttes ülését, amelynek végén a román miniszterelnök azt javasolta, hogy 2023-ban „Bukarestben vagy bárhol Romániában” szervezzenek hasonló találkozót.

A Castellon de la Planában tartott spanyol-román kormányülés végén több együttműködési megállapodás született a minisztériumok között: közös memorandumot írt alá Yolanda Díaz Perez spanyol és Marius Budăi román munkaügyi miniszter, Jose Manuel Albares spanyol és Bogdan Aurescu román külügyminiszter, Luis Planas Puchades spanyol és Petre Daea román mezőgazdasági miniszter, Carolina Darias San Sebastian spanyol és Alexandru Rafila román egészségügyi miniszter; ugyanakkor megállapodás született a két ország között a kulturális együttműködés terén, és a belügyminisztériumok memorandumot fogadtak el a katasztrófavédelmi együttműködés terén is.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük