Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Óvodából orvosi rendelők

A covasnamedia.ro hírportál részletesen beszámol arról, hogy Kovászna városban, egy volt óvodaépületben tucatnyi szakorvosi rendelő kaphat helyet.

Az előző években hosszabbított programmal működő 1-es számú óvoda épülete a kovásznai egykori szülészet közelében található. A Kórház utcai kétemeletes ingatlan átalakításának költségeit jobbára az Európai Unió, illetve az Európai Bizottság által kiutalt országos helyreállítási alapból fedeznék. Az átalakítás tervezetén még dolgoznak, egyelőre azt közölték, hogy a külső-belső épületmunkálatok, valamint az alapberendezés körülbelül 2,6 millió eurós támogatást igényel.

A beruházással kapcsolatosan dr. Nicolae Enea, a helyi szívkórház igazgatója elmondta, az ingatlan annak köszönhetően kerülhet az egészségügy szolgálatába, hogy a magyar kormány támogatásával új óvoda épült a városban. A város önkormányzata áldását adta arra, hogy a régi óvoda orvosi rendelővé alakuljon. Ezzel kapcsolatosan Gyerő József polgármester elmondta, a szívkórház igazgatójának érvei meggyőzőek, a városi kórházban a jelenleg létező orvosi rendelők zsúfoltak, az egészségügyi szolgáltatások minőségét javíthatja a beruházás.

Az elképzelések szerint a régi óvodában – az átalakítás után – összesen 13 szakorvosi járóbeteg-rendelő létesülne, ebből egy új, 12 pedig olyan, ami már működik a városi kórház épületében. Az épületátalakítás tervében hőszigetelés, lift- és napelem-szerelés stb. szerepel, a beruházási tervezet kétharmada már kész.
Az óvoda melletti régi szülészet épületével is vannak tervei a kovásznai önkormányzatnak, de az újabb beruházáshoz előbb meg kell vásárolni az ingatlannak azt a részét is, amelynek tulajdonjogával nem rendelkezik. A 2022–2026-os időszakra Kovászna elnyert egy uniós helyreállítási pályázati pénzforrást, ennek értelmében 1,6 millió euróból elvégezhetik a városi kórház hőszigetelését.  <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük