Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rekordszámú feketén dolgozó személyt azonosítottak szeptemberben

Rekordszámú feketén dolgozó személyt azonosítottak szeptemberben Románia

A Munkaügyi Felügyelőség szeptemberben több mint 1500 feketén dolgozó személyt azonosított, és több mint 10 millió lej értékben szabott ki bírságokat a munkaszerződésekre, valamint a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra vonatkozó előírások megszegése miatt.

A területi munkaügyi felügyelőségek szeptember 2-a és 29-e között országszerte több ellenőrzést végeztek, és összesen 10.178.300 lej értékben róttak ki bírságokat – tájékoztatott pénteki közleményében az intézmény.

A közlemény szerint az ellenőrök 4287 esetben figyelmeztettek, és 10.180 esetben elrendelték a rendellenességek megszüntetését.

A felügyelőség közlése szerint szeptemberben 1551 munkavállaló esetében állapítottak meg szabálytalanságokat. Közülük 1379-nek nem volt egyéni munkaszerződése, 117-nek a szerződését a munkaadója nem vezette be az alkalmazottakat nyilvántartó országos digitális adatbázisba (Revisal), ötnek fel volt függesztve a munkaszerződése, 50 személy pedig a részmunkaidős szerződésben rögzített munkaidőn kívül dolgozott.

Nicolae Dantes Bratu főfelügyelő szerint szeptemberben rekordszámú feketén dolgozó személyt azonosítottak. Figyelmeztetett, hogy a feketemunka új formákat kezdett ölteni, és egyre több tevékenységi ágazatra terjed ki, a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt negatív hatása pedig a teljes lakosságot érinti.

„A feketemunka rendkívül káros jelenség, mivel súlyos társadalmi és gazdasági következményekkel jár, amelyek rövid távon, de különösen hosszú távon negatív hatással vannak mind az egyénre, mind a társadalomra, mind pedig az állami költségvetésre. A társadalombiztosítási járulékok és adók befizetése, valamint a társadalombiztosítási jogokhoz és más szociális védelmi intézkedésekhez való hozzáférés szorosan összekapcsolódik és függ egymástól. Emiatt, függetlenül attól, hogy ki milyen státuszban van: munkavállaló, munkáltató, szolgáltatás kedvezményezettje, ne ösztönözze a feketemunkát!” – nyomatékosította Bratu. 

(forrás: Agerpres, fotó: Munkaügyi Felügyelőség/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük