Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

3000 lejt érhet az öreg autónk

3000 lejt érhet az öreg autónk Kovászna megye

Mint arról már röviden írtunk, szeptember végétől indulna az a roncsautó-program, amelyet a sepsiszentgyörgyi pozitív példa hatására terjesztettek ki az egész országra, és amelynek célja megtisztítani a köztereket a régi, használaton kívüli járművektől, akkor is, ha a tulajdonos nem szándékozik új autót vásárolni. Arra voltunk kíváncsiak, hogy megyénkben a polgármesteri hivatalok kívánnak-e élni ezzel a lehetőséggel.

Hirdetés
Hirdetés

A részletekről tudni kell, hogy az állam autónként 1500 lejt biztosít, a különbözetet, vagy­is az összeg másik felét az önkormányzatoknak saját költségvetésükből kell kigazdálkodniuk olyan körülmények között, hogy a jelenlegi árak mellett a középületek rezsijének biztosítása is sok helyen nehézséget okoz.
A Helyi Roncsprogram (Rabla Local) néven emlegetett kezdeményezés szerint a helyi önkormányzatok szeptember 23-ától kezdődően hozhatják létre a felhasználói fiókokat, amelyekkel bejelentkeznek a programba, és egy héttel később, azaz a hónap végén már igényelhetik az erre fordítható keretet a Környezetvédelmi Alap (AFM) büdzséjéből.

Három évig nem vásárolhatunk régi autót

Azon magánszemélyek, akik 15 évesnél öregebb személygépkocsit íratnak ki a forgalomból, 3000 lejt kaphatnak a helyi önkormányzattól, anélkül, hogy másik autót volnának kötelesek venni. A helyi roncsprogram párhuzamosan fut két másikkal: a „hagyományos” roncsautó-programmal, amelynek keretében állami támogatás jár új gépkocsi vásárlására, illetve a roncsautó plusz programmal, amelynek célja, hogy elektromos vagy hibrid járművekre cserélődjenek a benzinnel vagy gázolajjal működő autók.
Azon magánszemélyeknek, akik részt szeretnének venni a helyi roncsautó programban, a következő lépéseket kell követniük: romániai lakhellyel kell rendelkezniük, a személygépkocsinak legalább 5 éve az igénylő nevén kell lennie, és az illetékes önkormányzat adózási nyilvántartásában szerepelnie kell, 15 évesnél régebbinek, valamint Euro 3-as vagy alacsonyabb besorolásúnak kell lennie, műszaki szempontból pedig működőképesnek. A kérvényezőnek nem lehet adó- vagy illetékelmaradása, befizetetlen bírsága a helyi vagy az állami költségvetés felé. Ugyanazon személygépkocsit nem használhatja a másik két roncsprogramban, nem lehet jogerősen büntetett környezetvédelmi bűncselekmény miatt. A támogatás kötelezettségekkel is jár: az igénylő vállalja, hogy a pénz kézhezvételét követően három évig nem vásárol Euro 4-es vagy alacsonyabb környezetszennyezési besorolású személygépkocsit.

Van, aki kivár, van, aki hallani sem akar róla

Esztelnek község polgármestere, Salamon Balázs megkeresésünkre úgy nyilatkozott: egyelőre egyetlen személy érdeklődött a lehetőségről az önkormányzatnál. Úgy véli, a jelenlegi költségvetés különben sem engedne meg be nem tervezett kiadásokat a minden bizonnyal nehéz tél előtt, így valószínűleg az első körben kimarad a programból Esztelnek.

Szilveszter Szabolcs, Kézdivásárhely alpolgármestere szerint az ötlet jó, azonban sok még a nyitott kérdés. Jelenleg az információgyűjtés zajlik, a közlekedési rendőrség adatbázisát kérték ki, hogy kiderüljön, a városban hány autó felelne meg a kritériumoknak, ebből következtethetnének arra, hogy hány igénylésre számíthatnak. Elmondta azt is: mivel az idei büdzsében ez a kiadás nem volt előrelátva, nagyon megkomplikálja a céhes város költségvetés-számítását, a jövő évi büdzséből már könnyebben lehet elkülöníteni keretet. A következő tanácsülések valamelyikén tárgyalnak majd a kérdésről, amikor több konkrét adat birtokában érdemi döntést hozhatnak, összegzett az elöljáró.

Baróton is a tájékozódás fázisában vannak, a napokban tárgyalnak a programhoz való csatlakozás lehetőségéről, tudtuk meg Benedek-Huszár János polgármestertől, a tegnapi tanácsülés napirendi pontjai között még nem szerepelt ez a kérdés.

Gyerő József, Kovászna város polgármestere kifejtette: a programra jelenleg nincs kerete az önkormányzatnak, értesülése szerint azonban van rá kilátás, hogy a támogatási arányt 80−20-ra módosítanák. „A tanács még nem vitatta meg ezt a kérdést, de én úgy látom, hogy az 50−50 arányú költségvetésre nincsenek rendelkezésünkre álló pénzalapjaink. Olyan pályázataink, beruházásaink vannak folyamatban, amelyek teljes mértékben lefödik a költségvetésünket, sőt, adott esetekben a kölcsönhöz való folyamodás kérdését is felvetik. Ezek a beruházások pedig előnyt élveznek” – részletezte.
Mint mondta, ha 80−20-as részarányokra módosul a program, akkor elgondolkodnak rajta, felmérik az igényt, de 50%-os társfinanszírozással semmiképp nem száll be a fürdőváros.

Fotó: Vargyasi Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük