Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Szigorítják az abortusz feltételeit Magyarországon

Szigorítják az abortusz feltételeit Magyarországon Külföld

A magyar kormány elrendelte, hogy minden terhes nőnek, aki a terhességmegszakítás mellett dönt, előbb meg kell hallgatnia a magzat szívhangját.

Az intézkedés pénteken lép hatályba a Hivatalos Közlönyben hétfő este közzétett kormányhatározat szerint, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter írt alá. A határozat kimondja, hogy az abortusz elvégzése előtt a nőnek be kell mutatnia egy dokumentumot, amely igazolja, hogy tájékoztatást kapott a magzat életjeleiről.

Ehhez az orvosoknak “rendkívül könnyen azonosítható módon kell a terhes nő rendelkezésére bocsátaniuk a magzat életjeleit” – áll a kormányhatározatban.

Mind az ellenzéki, mind a kormányához közel álló sajtó azt írja, hogy a kormány a szívdobogásra utal az “életjelek” kifejezéssel.

A jelenlegi, 1992 óta hatályos törvény kimondja, hogy a terhesség 12. és 24. hete között a nőnek joga van az abortusz mellett dönteni, bármilyen más követelmény nélkül.

Kivételes esetekben – általában orvosi okokból, amikor a magzatot életképtelenné tevő kórképet diagnosztizálnak, vagy amikor az anya élete veszélyben van – a terhesség későbbi szakaszában is lehetséges az abortusz.

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményben szólította fel a kormányt, hogy tisztázza, valóban az abortusz feltételeinek megváltoztatására készül-e.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom európai parlamenti képviselője üdvözölte az új intézkedést.

”A Mi Hazánk javaslatát átvéve a kormány tett egy lépést abba az irányba, hogy tényleg minden magzatot a fogantatástól kezdve védjünk” – írta Dúró a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben.

A magyar kormány korábban arról biztosította a közvéleményt, hogy nem tervezi az abortuszhoz való jog korlátozását. Novák Katalin köztársasági elnök a választási kampányban azonban azt ígérte, hogy azokat fogja támogatni, akik “a fogantatástól kezdve védik az életet”.

A 9,7 millió lakosú Magyarországon a statisztikai hivatal adatai szerint 2021-ben 21.907 abortuszt és 93.000 szülést regisztráltak.

(forrás: Agerpres, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.