Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Látszat és valóság

A bánffyhunyadi Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Oana Goga a város összes gyermekének befogadásához és román tannyelvű csoportok indításához kötötte a református egyház tulajdonában lévő, magyar tannyelvű óvodának és bölcsődének szánt ingatlan ingyenes használatba vételéről szóló tanácshatározati javaslat megszavazását. Ennek az elfogadása nélkül viszont nem lehetséges az oktatási intézmény állami rendszerben való működtetése, vagyis a személyzet és a közköltségek önkormányzat általi fizetése.

A pártelnök Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott követelése elképesztő mértékű arcátlanságra vall, ami a felsőbb rendűségi érzésben tobzódó, elvakult percemberek jellemzője. Amint a gátlástalan hazudozás is, amelynek a bűnébe az említett politikus szintén bele-esett, azt állítván, hogy a magyar állam 300 millió forint értékű beruházásának köszönhetően létrejött bölcsőde és óvoda csak magyar gyerekeket fogad. Ezzel szemben az igazság az, hogy az oktatás nyelve magyar lesz ugyan, de a kapui bárki előtt nyitva állnak nemzetiségre, bőrszínre vagy vallási felekezetre való tekintet nélkül.

Hatalmi gőgből táplálkozó cinizmus ez a javából, amit Oana Goga a bánffyhunyadi magyar bölcsőde és óvoda ügyében tanúsított. Botorság lenne azonban azt gondolni, hogy botrányos közleményére a felettesei tudta és beleegyezése nélkül vetemedett. Mindez egy aprólékosan kidolgozott magyarellenes forgatókönyv részét képezi, akárcsak székelyföldi jégkorong- és labdarúgóklubok háza táján kirobbantott himnuszbotrányok, vagy az Orbán Viktor lejáratására tett kísérletek. Célja pedig az anyaországi sikerek nyomán Erdélybe is begyűrűző önazonosságerősítő lendület megtörése.

Az elmúlt 102 esztendő során ugyanis – színezetétől függetlenül – a bukaresti hatalom egy percig sem mondott le a román államhatárokon belül élő magyar nemzettesttől való megszabadulás szándékáról. Ezt leginkább a beolvasztásunk, a kivándorlásunk és a fennmaradó képességünk csökkentése által lehet elérni, amit az erős nemzeti öntudat meghiúsít. Márpedig az anyanyelvű oktatás lehetőségeinek, körülményeinek és minőségének a javulása, a gazdasági megizmosodás, a sportban elért sikerek ehhez hathatósan hozzájárulnak. Ennek tudható be, hogy a magyarországi beruházások miatt – köszönetmondás helyett – hátrányos megkülönböztetést kiáltanak Romániában az éppen szolgálatos gyűlöletkeltők.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük