Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Hiányos a nyilvántartás

Hiányos a nyilvántartás Kovászna megye

Az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal évek óta futtat egy programot, amelynek célja nyilvántartásba venni az utcaneveket, az ingatlanok számozását, az adatokat végül az utcanevek országos elektronikus jegyzékében összesítik. A megyében 11 önkormányzat azonban elmulasztotta a nyilvántartáshoz való csatlakozást.

Hirdetés
Hirdetés

Annak ellenére, hogy törvény kötelezi az önkormányzatokat arra, hogy közöljék, aktualizálják az utcahálózatra vonatkozó adatokat, megyénkben a 45 önálló közigazgatási egységből 11 ezt nem tette meg. A mulasztók a következők: Nagyajta, Barót, Bölön, Sepsibükszád, Bardoc, Dobolló, Gelence, Gidófalva, Lemhény, Ozsdola és Sepikőröspatak. Dálnokban és Maksán csak az utcanevek kerültek be a jegyzékbe, az azokon levő ingatlanok, házszámok nem. Benedek-Huszár János, Barót polgármestere szerint a hiányosság átmeneti, orvosolni fogják a gondot, Lemhény község elöljárója, Jénáki Csongor pedig azt nyilatkozta, hogy szakcég fogja elvégezni ezt a feladatot.

Előrelépést könyvelhet el Szentkatolna, ott júliusban 40 utcanévvel és 1517 házszámmal bővült a jegyzéklista, Kommandó esetében két utcával és 404 házszámmal. Ozsdola polgármestere, Pénzes Ágoston elmondása szerint még áprilisban határozatot fogadott el a helyi tanács az utcanevek aktualizálásáról, az ingatlanok újraszámozásáról, és ugyancsak szakcéget, a Toposilv Kft-t bízzák meg vonatkozó friss adatok feltöltésével. Bardoc helyzetéről Lázár Enikő, a helyi önkormányzat mezőgazdasági referense kifejtette: dolgoznak az adatok bevezetésén. Sepsikőröspatak polgármestere, Kisgyörgy Sándor közölte: az a személy, akit megbíztak a feladattal, hogy feltöltse az adatokat az országos regiszterbe, már nem az önkormányzat alkalmazottja, hamarosan mást jelölnek ki a helyébe.
Kovászna megye területén 82.885 cím létezik, ebből mindössze 48.075 van jelenleg felvezetve az utcanevek országos elektronikus jegyzékébe, ami az összesnek az 58%-át teszi ki (júniusban például 42.490 cím volt felvezetve, valamelyes előrelépés tehát tetten érhető).

Mindennek olyan tekintetben is jelentősége van, hogy az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal kezel egy másik informatikai rendszert, a mezőgazdasági adatbázist is (Registrul Agricol Național), amelynek révén a mezőgazdasági minisztérium, illetve sok más hivatal (ANSVSA, MDRAP, ANCPI, APIA), ahogyan a termőterületek tulajdonosai is, valós időben jutnak pontos, központosított adatokhoz anélkül, hogy erre külön kérést kellene benyújtani, és aztán az önkormányzatok alkalmazottai „kinyálazzák” a kért információkat a papír alapú regiszterekből.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.