Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Hétfőn kezdődnek az érettségi írásbeli vizsgái

FRISSÍTVE: Hétfőn kezdődnek az érettségi írásbeli vizsgái Románia

Elkezdődnek hétfőn az érettségi írásbeli vizsgái, amelyekre több mint 126 ezer végzős jelentkezett országszerte.

Hirdetés
Hirdetés

Az oktatási minisztérium adatai szerint összesen 126.454 tanuló iratkozott fel idén az érettségire, közülük 111.329-en ebben az évben, 15.125-en korábbi években fejezték be tanulmányaikat.

Hétfőn román nyelv és irodalomból mérik fel a jelentkezők tudását, 22-én a választott tantárgyból, 23-án pedig anyanyelvből írásbeliznek az érettségizők.

A jelentkezőket 7.30 és 8.30 között engedik be a terembe, és a tételek kiosztásától számítva három óra áll rendelkezésükre ezek kidolgozására.

Minden termet megfigyelő kamerákkal látnak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és sem kézikönyveket, szótárakat, jegyzeteket, sem pedig mobiltelefonokat vagy más kommunikációs eszközöket, számolóeszközöket nem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt vagy sem – figyelmeztet minisztérium.

Az eredményeket június 27-én 12 óráig kell nyilvánosságra hozni, az óvások benyújtása 12 és 18 óra között történik. A végleges eredményeket július elsején teszik közzé.

A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból. 

FRISSÍTÉS: 98 százalékos volt a részvétel az első írásbelin

A román nyelv és irodalomból tartott írásbeli vizsgán 98 százalékos volt a részvétel – tájékoztatott hétfőn az oktatási minisztérium.

A szaktárca közleménye szerint az idei érettségi első írásbeli vizsgájára a feliratkozottak közül 2453-an nem mentek el, 39 vizsgázót pedig csalási kísérlet miatt kizártak.

Kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, szerdán a választott tantárgyból, csütörtökön pedig anyanyelvből mérik fel a végzősök tudását.

Az eredményeket június 27-én 12 óráig teszik közzé, az óvásokat ugyanaznap 12 és 18 óra között lehet benyújtani.

Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket július 1-jén ismertetik.

A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Az oktatási minisztérium arról is tájékoztat, hogy az írásbeli vizsgák során felmerülő szabálytalanságokat vagy hibákat a 0800801100-as telefonszámon lehet jelenteni június 20-a és 23-a között reggel 8-tól délután 4 óráig. A szám ingyenesen hívható.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük