Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cîţu: a román gazdaság hanyatlását már nem lehet elkerülni

Cîţu: a román gazdaság hanyatlását már nem lehet elkerülni Románia

Lehetségesnek tartja a gazdasági válságot a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu. Florin Cîţu szenátusi elnök szerint már elkerülhetetlen a román gazdaság hanyatlása.

Hirdetés
Hirdetés

A Digi24-nek nyilatkozva a PSD elnöke, Marcel Ciolacu csütörtökön elmondta, a válság elsősorban az ukrajnai katonai konfliktus szomszédságában lévő államokat sújtaná, amelyeknek a menekülthullámmal is meg kell küzdeniük.

A politikus szerint Románia szerencsés helyzetben van, mert a történelemből okulva gondoskodott arról, hogy más országokhoz képest kisebb legyen az orosz energiafüggősége. Románia ugyanakkor függ az ukrajnai építőanyag- és műtrágyaimporttól – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a koalíció elfogadta hétfőn az energiaválság és az ukrajnai háború következményeit mérsékelő intézkedéscsomagot, és tervezi az élelmiszeripar támogatását is.

A szenátus elnöke, Florin Cîţu, szintén csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: „súlyos gazdasági válság” következik Romániában. A volt pénzügyminiszter és kormányfő szerint a tervezett 4,6 százalék GDP-növekedés „majdnem nulla százalékos” lesz idén, és a gazdaság hanyatlását már nem lehet elkerülni.

A politikus szerint a kormánynak már most gondoskodnia kell azokról az intézkedésekről, amelyek lehetővé teszik majd, hogy a román gazdaság jövő év második felében talpra álljon. Ezek nélkül a válság 2026-ig is elhúzódhat – írta bejegyzésében.

Florin Cîţu példaként említette a nyugdíj- és a bérreform felgyorsítását, illetve a társadalombiztosítási járulék 5 százalékpontos csökkentését, ami szerinte segítené a romániaiak vásárlóerejének megőrzését.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük