Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újabb segélycsomagot küld Románia Ukrajnának

Újabb segélycsomagot küld Románia Ukrajnának Románia

Újabb, összesen 3 millió euró értékű segélycsomagot küld Románia Ukrajnának – döntött a kormány.

Hirdetés
Hirdetés

Dan Cărbunaru kormányszóvivő vasárnap elmondta, az első, gyógyszereket és egészségügyi felszereléseket tartalmazó romániai szállítmány már megérkezett Ukrajnába. A kabinet döntése értelmében vasárnap újabb segélycsomagot küldenek, ez üzemanyagot, golyóálló mellényeket, sisakokat, lőszert és katonai felszerelést, élelmiszert, vizet, valamint gyógyszereket tartalmaz.

A kormányszóvivő közölte azt is, hogy a romániai katonai és polgári kórházak készen állnak ukrán sebesültek fogadására.

25 ezer ukrán állampolgár tartózkodik jelenleg Romániában

Mintegy 25 ezer ukrán állampolgár tartózkodik jelenleg Romániában, közülük 102-en nyújtottak be menedékkérelmet – közölte vasárnap a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru elmondta, az orosz-ukrán háború kitörésétől tegnap éjfélig összesen mintegy 47 ezer ukrán állampolgár érkezett az országba, és 22.785-en közülük el is hagyták már Romániát. Így mintegy 25 ezren tartózkodnak jelenleg az országban, közülük 102-en nyújtottak be menedékjog iránti kérelmet.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a Bevándorlási Főfelügyelőség menekültközpontjainak telítettsége jelenleg 57,7 százalékos, beleértve a többi menedékkérőt is az ukrán állampolgárokon kívül.

A Suceava megyei Siretnél beüzemelt mobil menekülttáborban vasárnap reggel 41 ukrán állampolgár és 100 indiai egyetemi hallgató tartózkodott, akiket a következő órákban a bevándorlási hivatal befogadó központjaiba irányítanak

Dan Cărbunaru elmondta, hogy a máramarosszigeti mobil menekülttábor is üzemképes már, de egyelőre üresen áll.

A szóvivő közölte azt is, hogy a hatóságok SMURD-mentőautókat küldtek a sireti határátkelőre az orvosi ellátásra szoruló ukrán menekültek elszállítására.

Mikrobuszokat küldött a katasztrófavédelem a sireti határátkelőhöz

Tizenhat mikrobuszt küldött a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vasárnap a sireti román-ukrán határátkelőhöz érkező menekültek elszállítására.

Az intézmény közleménye szerint egy újabb mobil tábort is beüzemelnek az ukrajnai menekültek számára a jelenlegi tábor mellé. Emellett a Dâmboviţa megyei katasztrófavédelmi felügyelőség 23 tűzoltója is készül felállítani egy kisebb mobil tábort a térségben.

A DSU közölte azt is, hogy megnövelték az egy műszakban dolgozó személyzet létszámát a Suceava, Dâmboviţa és Tulcea megyei katasztrófavédelemnél.

Több mint 1260 humanitárius felajánlás érkezett eddig 

Vasárnap reggelig az ukrajnai menekülteknek szánt több mint 1260 humanitárius felajánlás érkezett a kormány által erre a célra létrehozott platformra – közölte a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru elmondta, a miniszterelnöki kancellária által kezelt onlive felületen 1269 felajánlást jegyeztek vasárnap reggel 6 óráig civilek, cégek, önkéntesszervezetek részéről. A segíteni szándékozók többnyire élelmiszereket, vizet, gyógyszereket, szállást, szállítást ajánlottak fel az Ukrajnából érkező menekülteknek.

A kormány tájékoztat majd a felajánlások célbaéréséről – közölte még Dan Cărbunaru. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások