Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Romániában tíz éve magasabb az éves átlaghőmérséklet az utóbbi évtizedek átlagánál

Romániában tíz éve magasabb az éves átlaghőmérséklet az utóbbi évtizedek átlagánál Életmód

Romániában tíz éve magasabb az éves átlaghőmérséklet az 1981-2020 közötti időszak átlagánál, és egyre gyakrabban kell veszélyes, szélsőséges időjárási jelenségekre figyelmeztető vörös riasztást kiadni – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken közzétett éves összegzéséből.

[rekam]

Romániában 2019 volt az eddigi legmelegebb év a rendszeres meteorológiai mérések kezdete (1884) óta, amikor az éves átlaghőmérséklet meghaladta a 12 Celsius-fokot, 1,92 fokkal lépve túl az utóbbi négy évtizedes (10,22 Celsius-fokos) átlaghőmérsékletet. A második legmelegebb év 2020 volt 1,66 fokos eltéréssel, ehhez képest a tavalyi esztendő „már csak” 0,69 fokkal volt melegebb az utóbbi négy évtized átlagánál, mindazonáltal a 2012-2021 közötti időszak volt a legmelegebb évtized a romániai meteorológiai megfigyelések történetében – mutatott rá az ANM.

A szakszolgálat szerint tavaly nemcsak a felmelegedés folytatódott, hanem tovább nőtt a szélsőséges időjárási jelenségek gyakorisága és intenzitása. Tavaly – főleg a nyári időszakban – minden korábbinál több, 224 közvetlen veszélyre figyelmeztető vörös (harmadfokú) figyelmeztetést adott ki az ANM, míg 2020-ban 160, 2019-ben pedig csak 79 alkalommal kellett igénybe venni a veszélyjelző rendszer legmagasabb fokozatát.

Romániában tavaly kellett a legkorábban (június 24-25-én) vörös hőségriasztást kiadni, és 2021 augusztusának első fele volt az utóbbi 60 év második legmelegebb és legszárazabb időszaka. Másfelől tavaly a csapadékrekordok is megdőltek: májusban Biharfüreden 181 milliméter, júliusban pedig Baróton 116 milliméter eső esett 24 óra alatt.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. január 10., 12:53
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Régen nem volt ennyi riasztás és az emberek úgyis tudták mikor mit szabad és mit nem. Most lesz 3cm hó vagy egy nagyobb szél és éjjel 3 órakor riaszt a roalert. – 10 fokban az autók nem indulnak, ha jeges az út fele a sáncban van, az iskolák állnak át online-ra! Régen mindenki végezte a dolgát, veszély az tényleg veszély volt, tűz, árvíz, stb. De most a hirszerzés a fontos és a félelem keltés!