Felhívás!

CNSU: az oltottak öt, az oltatlanok tíz napig maradnak karanténban

CNSU: az oltottak öt, az oltatlanok tíz napig maradnak karanténban Románia

A koronavírusos betegekkel közvetlenül érintkező beoltott személyek öt napig, a nem beoltott személyek pedig tíz napig maradnak karanténban az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) határozata szerint. Ugyanez a karanténidőszak vonatkozik a járványügyi kockázatot jelentő országokból Romániába érkező, nem beoltott személyekre is, akiknek nincs negatív COVID-19 tesztjük.

Eddig a beoltott romániaiakat nem helyezték karanténba, ha a COVID-19 vírussal fertőzött személyekkel érintkeztek.

Raed Arafat egészségügyi államtitkár közölte, a csökkentett időtartam azokra is vonatkozik, akik már megkapták a karanténba helyezésről szóló határozatot.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) igazgatója a Digi24-nek adott interjúban bejelentette, hogy a COVID-fertőzöttek elkülönítési ideje is hasonlóan változik, a beoltottak esetében 7 napra, a nem beoltottak esetében pedig 10 napra.

A CNSU határozatának főbb pontjai:

a. A karanténidőszak 14 napról 5 napra való csökkentése a beoltott vagy az elmúlt 180 napban a betegségen átesett személyek esetében;
b. A karanténidőszak 14 napról 10 napra való csökkentése a nem beoltott vagy az elmúlt 180 napban meg nem betegedett személyek esetében;
c. A SARS-CoV-2-vel igazoltan fertőzött személyek közvetlen kontaktjaira vonatkozó karanténintézkedés bevezetése az a.) és b.) pontban meghatározott időtartamban.
d. A karantén felmentés a román tengerészek és az olaj- és gázkitermelő platformokon dolgozó romániai személyzet számára;
e. Az e határozat hatálybalépése előtt kiadott határozatokban megállapított karanténidőszak csökkentése és az a.) és b.) pontban előírt határidők alkalmazása;
f. A személyek karanténjával és az ezen intézkedés alóli kivételekkel kapcsolatos, az említett időpontban hatályban lévő egyéb intézkedések fenntartása;

Az EU, az Európai Gazdasági Térség és Svájc esetében a zöld vagy sárga zónából érkezők mentesülnek a karantén alól, ha teljeskörűen be vannak oltva, az elmúlt 180 napban átestek a betegségen, vagy legfeljebb 72 órával korábban PCR-tesztet végeztek. A piros zónából érkezők számára csak a védőoltás vagy a betegségből való kigyógyulás érvényes.

Azok, akiknek a tesztje negatív, és 3 napnál kevesebbet tartózkodnak Romániában, szintén mentesülnek a karantén alól.

A 12 év alatti gyermekek esetében nincsenek korlátozások, a 12 és 16 év közöttieknek negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.

A karantén alól mentesül a munkavállalók több kategóriájára is.

Az EU-n kívülről érkezők esetében azok mentesülnek a karantén alól, akik teljeskörűen be vannak oltva, az elmúlt 180 napban átestek a betegségen, és legfeljebb 48 órával korábban végzett PCR-teszttel rendelkeznek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. január 7., 16:58
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Nem lehet meghatàrozni a beteg esetèben, hogy mennyi idö utàn gyògyul meg ès tèrhet vissza munkahelyère. Minden szervezet màskèpp reagàl a betegsègre.