Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Választási Hatóság elnökének lemondását kéri az USR

A Választási Hatóság elnökének lemondását kéri az USR Románia

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) követeli az Állandó Választási Hatóság (AEP) büntetőeljárás alatt álló elnöke, Constantin Mituleţu-Buică lemondását.

Hirdetés
Hirdetés

Az alakulat sajtószóvivője, Ionuţ Moşteanu hétfőn úgy nyilatkozott, elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan személy vezesse az állam egyik legfontosabb intézményét, aki ellen vádat emeltek hivatali visszaélés miatt.

Ha az AEP elnöke nem mond le, az USR elindítja a leváltására irányuló parlamenti eljárást – tette hozzá Moşteanu.

Korábban Bukarest harmadik kerületének ügyészsége tájékoztatta a parlamentet, hogy hivatali visszaélés miatt vádat emelt Constantin Mituleţu Buică ellen. Az egyesített házbizottság pénteken továbbította az értesítést a két ház jogi bizottságának.

A parlamentnek november 22-én küldött átiratban az ügyészség megjegyzi, hogy három rendbéli hivatali visszaélés miatt emeltek vádat az AEP elnöke ellen, az intézmény főtitkárát, Cristian Andreescut pedig közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás miatt állítják bíróság elé.

Constantin Mituleţu-Buicát 2019. február 27-én választotta meg a parlament az AEP elnökének, a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára.

Az AEP elnökét a parlament plénuma által elfogadott határozattal nevezik ki, és nem lehet politikai párt tagja. Mandátuma nyolc évre szól és egy alkalommal megújítható.

A választási hatóság elnökét és alelnökeit az őket kinevező hatóság mentheti fel a tisztségükből, alapos okkal.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică március 25-én azt nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek, hogy megvádolták hivatali visszaéléssel, mivel 2019-ben fegyelmi büntetésben részesített az intézmény alkalmazásában álló két igazgatót, akik később felmondtak. Ők tettek feljelentést ellene az ügyészségen, de nem tartja magát vétkesnek – nyomatékosította.

Az USR a parlament elé hívná Florin Roman kutatási minisztert

A kormány órája elnevezésű parlamenti tájékoztatóra hívná meg az USR Florin Roman kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztert – jelentette be az USR szóvivője.

Florin Romannak a feltételezett plágiumügyével kapcsolatban akarnak kérdéseket feltenni az USR törvényhozói.

Ionuţ Moşteanu hétfőn sajtótájékoztatón közölte, az USR országos bürója úgy döntött, hogy a házbizottságnál kérelmezni fogja a kutatási miniszter parlament elé hívását jövő hétfőre. ‘Magyarázza el ő, hogyan vezetheti Románia digitalizálását és a kutatást egy etikai és akadémiai feddhetetlenségi problémákkal küzdő miniszter. A közbeszédből valamennyien értesültünk Roman úr plagizálásáról’ – mondta a szóvivő.

Az USR képviselőházi frakcióvezetője úgy vélekedett, Nicolae Ciucă miniszterelnöknek fel kellett volna mentenie tisztségéből Florin Romant, és az ügyben Klaus Iohannis államfőnek is állást kellene foglalnia.

‘Véleményünk szerint nincs mit keresnie a minisztérium élén’ – mondta Moşteanu a kutatási miniszterről.

Az USR szerint a kormánynak sürgősségi rendelettel el kell halasztania a helyi választottak különnyugdíjának jövő évi kifizetését

Az USR felszólította Nicolae Ciucă miniszterelnököt, hogy sürgősségi rendeletettel halassza el a helyi választott tisztségviselők különnyugdíjára vonatkozó rendelkezések január elsejei hatályba lépését – jelentette ki a párt szóvivője.

Ionuţ Moşteanu emlékeztette a kormányfőt, hogy a sürgősségi rendelet hiányában Romániának 18 nap múlva „egy új, különnyugdíjat bezsebelő rétege” lesz.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a volt polgármesterek, alpolgármesterek, megyeitanács-elnökök és -alelnökök jogosulnának jövőre különnyugdíjra. „Több tízezer személyről van szó, akik közül sokan évtizedekig semmit nem tettek a települések és helyi közösségek fejlesztésére, de most kérik a különnyugdíjat. Azon túl, hogy ez igazságtalanság, számításaink szerint évente körülbelül 600 millió lejjel terheli meg az állami büdzsét, ami rengeteg pénz’ – fejtette ki Moşteanu az USR országos vezetőségének ülése után.

Rámutatott, a helyi választottak különnyugdíjának eltörléséről szóló USR-törvénytervezetet jelenleg a szenátus tárgyalja, és ha a koalíció törvényhozói egyetértenének, még ezen a héten el lehetne fogadni, és a jövő héten Klaus Iohannis államelnök ki is hirdethetné.

„Látjuk azonban, hogy a jelenlegi koalíció védelmezi volt polgármestereit és megyei tanácselnökeit. Elfogadhatatlan azonban, hogy egy újabb különnyugdíjas kategória legyen; a többit is el kell törölni. Ciucă úr, mielőbb adja ki a sürgősségi kormányrendeletet, még maradt 18 nap” – sürgette a kormányfőt a párt szóvivője.

Az USR törvénytervezetét múlt kedden fogadta el hallgatólagosan a képviselőház, mivel nem szavaztak róla az előírt határidőn belül. A tervezet a szenátushoz került, amelyik döntő ház az ügyben.

A helyi választott tisztségviselők különnyugdíjának bevezetéséről a Dăncilă-kabinet adott ki annak idején kormányrendeletet. A jogszabály hatályba lépését 2022. január elsejére halasztották.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük