Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Útmunkások szakszervezete: ha nem kapnak béremelést a munkások, Románia útjai havasak maradnak

Útmunkások szakszervezete: ha nem kapnak béremelést a munkások, Románia útjai havasak maradnak Románia

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) alkalmazottai nem fogják eltakarítani az utakról a havat, ha nem kapják meg az általuk várt béremelést, amelynek legalább az inflációt kellene követnie – figyelmeztet az útmunkások Elie Radu szakszervezet.

Hirdetés
Hirdetés

A szakszervezet, amely a CNAIR 7000 alkalmazottjából 4800 érdekeit képviseli, azt üzeni az illetékeseknek, ne feledkezzenek meg a több mint 3000 emberről, akik a hóeltakarító részlegen dolgoznak, és sokszor napokig a jégben, fagyban és hóviharban terepeznek, sok esetben a hókotró kocsikon kénytelenek éjszakázni is. A CNAIR vállalatnál a minimálbér 2453 lej, a szakszervezet már három hete kéri a béregyeztető bizottság összehívását.

„A béremeléshez szükséges pénzösszeg szerepel a bevételi és kiadási költségvetésben, de úgy tűnik, hogy a vállalat vezetősége az állásuk elvesztésétől való félelmében kitér a megbeszélések elől. Mind Bogdan Pascu, az igazgatótanács elnöke, mind Cristian Ovidiu Cătălin Pistol, a vállalat ügyvezető igazgatója tudatosan megsérti a kollektív munkaszerződés rendelkezéseit, mivel nem hívta össze a tárgyaló bizottságot a szerződésben meghatározott határidőn belül” – írja szerdán kiadott közleményében az érdekvédelmi szervezet.

A közlemény szerint az útmunkások elhatározták, hogy tiltakozásul nem takarítják az utakat ezen a télen, mert nem kaptak semmilyen konkrét jelzést a CNAIR vezetőségétől a béremelési kérelmekre vonatkozóan. Az áremelkedések következtében sok család jövedelme szinte a felére csökkent, és fennáll a veszélye, hogy nem tudják fedezni a kiadásaikat – érvel a szakszervezet.

A CNAIR munkásai minden télen 17.000 kilométernyi közútról és 873 kilométernyi autópályáról takarítják a havat országszerte – mutat még rá a közlemény.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük