Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kényeske vendég

Föltétlen jelenteni akarom a nemzeti nagyhatalomnak, hogy a (román) nemzeti jólét egyik legjelentősebb előfeltétele összetéveszthetetlen jelét mutatta az éjjel. Meg kell ragadnunk az alkalmat, bármennyire is ellenzik azt egyesek, akik a nemzeti és nemzetközi román hírnévvel próbálnak szembeszegülni. Megjelent ugyanis az éjjel, s már itt is ebédel Háromszék megyében az egyik medve teljes pompájában.
Érdeklődése meglepte az amúgy derűs, rendtartó szerveket. Suttyomban próbálják kiverni tucatnyian is, ám ami tilos, az tilos. A Nyugat érdeklődése valóságos, vakító fényt vet Nagy-Romániának erre a vadregényes vidékére. A medvék leg­újabb jelentkezése megvillantja az igazi nyári világ közeledését, minden hordalékával.

Emlékezzünk csak például a Tusványos nevű ünnepi rendezvény vendégeire! Tízméterenként egy-egy tájékoztató tábla, hogy erre andalog ám rendszeresen a medvecsalád. És a lakosság máris készen a hurrázásra, a Szent Anna-tótól Fenyőkútig, mert ugyebár az emberi fajnak kisebbségi érzése van, ha egy-egy román rendőrt és medvét karon fogva lát a székely havasokban. És most Háromszéket éri ez a megtiszteltetés. Le a kalapokkal a rendőrök meg medvék előtt! Megy a hírünk, jönnek a nyugati medvevágyó turisták Soros György támogatásával csodát látni.

Igen, igaz, akadnak, akik kicsinyesek, és elmaszatolják a medvék szagát, nyomát, feledvén annak nemzeti hasznát. Évtizedekkel ezelőtt (magam is ott voltam) egy medve kísérte haza a zabolai vasútállomástól a kukoricáson át a fiatalembert. Igaz, a makacs székely fejéről, arcáról a medve lesimogatta a bőrt, de hát Istenem, a természetek különböznek.

Jön a nyár, és az is megtörténhet, hogy a koronavírusok ész nélkül – nincs az nekik – kimenekülnek innen. Mert valamit tenni kell, hogy igaz legyen a székely szólás: arat a nyár. Hogy mibe kerül? Hát kérem tisztelettel, a román törvényrendnek gondja lesz a medvenyomokra is. Csak ne legyünk kicsinyesek mi, őslakosokként. Megszokhattuk száz év alatt, hogy mivel jár Trianon s a medvenyom. Hogy hogyan lesz ismét és így tovább? Ne akadjunk fenn minden szalmaszálon, kicsinyesen, hiszen a medve sem így jár el. Kényes, kényeztetett a drága.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük