Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új magyar intézet alakult a BBTE-n

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karán 2008 óta zajlik magyar nyelvű filmoktatás, de a tavaszi félévtől önálló Magyar Film- és Média Intézetben (MFMI) folytatódik a magyar nyelvű filmes oktatás. A következő félévekben szeretnék bővíteni az intézetben a választható szakirányokat és a mesteri képzés helyeinek számát.

Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Film- és Média Intézetben a három éves alapképzésen jelenleg operatőri valamint multimédia, hang és vágás szakirány választható, emellé szeretnének elindítani a rendezői szakosodást is. Az intézet oktatói között van Tarr Béla három filmjének fotóművésze, Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, az animációs képzést M. Tóth Géza rendező erősíti. A mesteri szakon oktató vendégtanárokhoz csatlakozott Visky Ábel, akinek Mesék a zárkából című mozifilmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a legjobb magyar dokumentumfilm díjat nyerte el, illetve Csoma Sándor is, akinek SZFE-s diplomafilmjét többször díjazták már.

Emellett a szak további erdélyi dokumentumfilmes és televíziós szakma képviselői: Xantus Gábor, Csibi László, Tárkányi János, Orbán Katalin, Miklós Sándor, Bátori Anna, Zágoni Balázs, Katona József, Gáspár Gábor, Makkai Júlia Anna, Venczel Péter, Koós Ferenc.

Az intézetben évente 15 államilag támogatott helyet hirdetnek meg alapképzésen, illetve 5 helyet mesterképzésen. Ezt nagymértékben nem szeretnék növelni, de évről évre több a jelentkező, külföldről is.

Az önállóvá vált Magyar Film- és Média Intézet szorosabbra vonná a kapcsolatot a Magyar Színházi Intézettel, és igyekezne más úton is kiegészíteni a tanórákon nyújtott képzést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük