Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Perrel fenyegetőzik a Sanitas

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség azt fontolgatja, hogy bepereli az egészségügyi minisztériumot, mert miután mindent (is) megígértek a koronavírus ellen harcoló „hősöknek”, hónapok óta nem kaptak semmit.

Hirdetés
Hirdetés

Vasile Neagovici, a Sanitas Kovászna megyei elnöke korábban lapunknak azt nyilatkozta: jól jellemzi a román kormányzatot, hogy miként kezeli a „hősöket”.

– A kollégák naponta felhívnak, hogy megtudják, mikor kapják meg a beígért juttatásokat. A járvány első két hónapjában, amikor a helyzet talán nem is volt annyira súlyos, mint most, mindent megígértek az alkalmazottaknak. A kockázati pótlékról szóló 43-as sürgősségi kormányrendelet (amelyet, amikor 82-es törvényként elfogadott a parlament, jelentősen kiterjesztette a haszonélvezők körét asszisztensekre, szociális munkásokra stb.) egyelőre csak papíron létezik. Elfogadása óta eltelt három hónap, mindenki szerint érvényben van, csak éppen azt az apróságot nem tudja senki, hogy milyen pénzalapból kellene kifizetni – magyarázza Neagovici.

Ezen túlmenően, a három hónapja elfogadott 2020/56-os törvény a felelősségtől függően 5 és 30 százalék közötti pótlékot ír elő az egészségügyi személyzetnek, amiből „senki egy árva vasat nem kapott mindeddig” – mondta el Neagovici.

A szakszervezeti bizalmi azt mondja: megfontolják, hogy a törvényszéken keresik igazukat, de úgy gondolják, „igazságtalan lenne”, hogy évekig pereskedjenek olyan juttatásokért, amikre egyértelmű törvény vonatkozik. Neagovici nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy „meglepetések” legyenek abban az értelemben, hogy azok, akik naponta 6-8 órát védőruhában „szaunáznak”, egyszerűen elutasítják a munkát anélkül, hogy erről a szakszervezetet értesítenék.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük