Felhívás!

Nem játék a 112-es!

Az év első hat hónapjában a 112-es segélykérő telefonszám romániai központjaiban több mint 4,8 millió hívást jegyeztek, ebből 2,6 millió kapcsolódott ténylegesen sürgősségi esetekhez. A 4,8 millióból 2,2 millió nem volt sürgősségi helyzet, sőt, 311 ezer ugratásnak, tréfának vagy – hasonló indíttatású – indokolatlan hívásnak bizonyult.

Több alkalommal a betelefonálók szidalmazták a szolgálatosokat, vulgáris szavakat használtak. Sok esetben a rendőrség, a csendőrség, a tűzoltóság, a rohammentő szolgálat, hegyimentő szolgálat stb. munkáját zavarták. Egy Olt megyei személy 6 hónap alatt összesen 9544 alkalommal hívta a 112-est, egy Ilfov megyei személy teljesítménye 7573 hívás, egy Vaslui megyeié 6779, egy Neamț megyeié 5695, egy Kolozs megyeié 5563. Másik 44 személy bejelentkezéseinek a száma is meghaladta külön-külön az ezret, vagyis összesen a 44 ezret.

A rendőrség majdnem minden esetben azonosította a 112-es segélykéső számmal való visszaélések elkövetőit, a pénzbírságok összege elrettentő értékű. A tréfa, ugratás, szándékos félrevezetés stb. 2000 lejig terjedő pénzbírsággal és 200 óráig terjedő közmunkával büntethető, súlyosabb esetben 4000 lej, illetve 400 óra közhasznú (ingyenes) munkavégzés lehet a következmény.

A 112-es szám jóhiszemű, de indokolatlan hívását nem büntetik, a betelefonáló által szolgáltatott adatokból az illetékesek eldöntik, hogy milyen szervekre hárul az ügy megoldása. Azt ajánlják viszont, hogy kizárólag sürgősségi esetekben forduljanak a központokhoz, és ne olyan ügyekben, amelyek egy vagy több nap múltán is megoldhatók, nyugodtan kivizsgálhatók. Valós sürgősségi esetekben a betelefonáló őrizze meg a nyugalmát, beszéljen tisztán, adja meg pontosan a kért adatokat! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.