Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egymásra mutogat a PSD és a PNL a járványhelyzet miatt

Egymásra mutogat a PSD és a PNL a járványhelyzet miatt Románia

A kormány egyedül felelős a kialakult járványügyi és gazdasági helyzetért, ezért egy bizalmatlansági indítvánnyal gondoskodni fognak róla, hogy minél előbb tűnjön el – jelentette ki vasárnap esti sajtóértekezletén Mircea Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője.

Hirdetés
Hirdetés

Megállapította: a PSD elő tud terjeszteni egy életképes javaslatot az államfőnek, megfelelő miniszterekkel és miniszterelnökkel.

Meglátása szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azért vezette be a veszélyhelyzetet, hogy „elnapolja” a bizalmatlansági indítványt, miközben törvényszegésekre készül: nem akarja megduplázni a gyermekpénzt augusztus 1-jétől, és kifogásokat keres, hogy elhalassza a nyugdíjemelést.

Az elmúlt napokat az „extrém felelőtlenség hetének” nevezte, amikor minden nap ezernél több új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Felrótta, hogy a PNL-kormány minden intézkedéssel elkésett, hogy járványügyben kétszer keletkezett törvénykezési űr, hogy „egyetlen maszk sem jutott el a rászorulókig”, hogy felkészületlen embereket tettek vezető funkcióba, hogy „katasztrofálisan kommunikáltak”, hogy „maszk nélküli ivászattal mutattak példát”, hogy hét beteg miatt helyeztek karanténba egy kétezer lakosú települést.

Romașcanu kijelentette, Ludovic Orban miniszterelnöknek a parlament előtt kell beszámolnia a járványhelyzetről.

Elmondta: egyelőre csak informálisan közölték a kormányfővel, hogy várják a parlamentben, de hamarosan hivatalos felkérést küldenek.

Úgy vélte: tudni kellene a kormány álláspontját az iskolakezdéssel kapcsolatban, de a helyhatósági választások megszervezésének ügyében is, mert egymásnak ellentmondó információk látnak napvilágot.

Ezek közé sorolta, hogy míg a tanügyminiszter azt nyilatkozza, hogy az egyetemi év kizárólag online indul, addig az egészségügyi miniszter arról beszél, hogy normális körülmények között kezdődhet az oktatás az egyetemeken.

Ezzel szemben Iuliana Scântei liberális szenátor egy vasárnapi sajtóértekezleten azt nyilatkozta, hogy azért jutottunk ebbe a helyzetbe, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) az érvényben lévő szabályok megszegésére buzdított.

„A PSD a felelős, hogy ide jutottunk (…). Nyilvánosan ki kell mondanunk, hogy ez a helyzet a PSD, és a politikailag ellenőrzött intézmények, a Nép Ügyvédje és az alkotmánybíróság tevékenységének az eredménye: megsemmisítették a polgároknak és az orvosoknak a betegség kezelésére és leküzdésére tett erőfeszítéseit. Másrészt eszköz nélkül hagyták a kormányt, az egészségügyi minisztériumot és a közegészségügyi igazgatóságokat a járvány elleni küzdelemben” – hangoztatta Scântei.

A iaşi-i szenátor azt ajánlja a polgároknak, hogy továbbra is felelősségteljes magatartást tanúsítsanak, és tegyenek meg minden intézkedést a COVID-19 fertőzés megelőzésére, viseljenek maszkot, és tartsák tiszteletben a központi és a helyi hatóságok által bevezetett intézkedéseket.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 27., 14:18
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Tragikus, hogy ezek még mindig egymással vannak elfoglalva, nem a járvánnyal. Az államelnök sem jobb náluk, pedig neki lenne a kötelessége, hogy egy kis egyensúlyt teremtsen, de sajnos csak káoszt képesek teremteni. Mindenki vegye élő a józan eszét, mert csak magunkra számíthatunk !