Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kevés az ápoló és a szülésznő Romániában az EU többi országához képest

Kevés az ápoló és a szülésznő Romániában az EU többi országához képest Románia

Kevés az ápoló és bába Romániában az Európai Unió (EU) többi országához képest – derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) kedden közzétett adatsorából.

Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt esztendőben mintegy 4,5 millió ápoló és szülésznő dolgozott az Unió 27 országában, körülbelül félmillióval több, mint 2012-ben.

2019-ben az EU összes foglalkoztatottja között az ápolók és bábák aránya 2,2% volt. A tagállamok közül Németországban volt a legmagasabb (3,4%) az ápolók és bábák aránya tavaly, majd Finnország (3%), Belgium (2,9%) és Írország (2,8%) következik.

Ezzel szemben a 27 EU-tagállam közül 11-ben tavaly az ápolók és szülésznők aránya az összes munkahely 1,5%-át vagy annál kevesebbet tett ki. A legalacsonyabb szintet Bulgáriában (1,1%) regisztrálták, majd Lettország és Luxemburg (mindkettő 1,2%-kal), Észtország, Ciprus és Magyarország (mindegyik 1,3%-kal), Görögország és Lengyelország (mindkettő 1,4%-kal), Spanyolország, Portugália és Románia (mind 1,5%-kal) következik.

Május 12-én ünneplik az ápolók világnapját, annak tiszteletére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, mentette, ápolta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. május 13., 17:52
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Drágáim, nem kevés az ápoló romániában, csak meg kellene fizetni. A napokban külön vonattal utaztak az EU- ba. Minden tisztelet az ápolóknak !!!!!!!

    • User
      Dátum: 2020. május 14., 9:28
      ÉRTÉKELÉS: 2

      Az igaz,hogy nem kevés ,de elmennek …ez így volt megegyezve…a képzett munkaerő Nyugatra vándoroljon orvosok informatikusok mérnökök …sőt még az eper és spárgaszedők,idősgondozók …már a román sajtó is egyre többször említi ,hogy a kormányok Európa rabszolgáivá tette a román idénymunkásokat.Svédországban a szakszerbezetek olyan törvényt erószakoltak ki ,hogy a migránsokat NEM lehet munkára kötelezni ,vagyis nem kell elfogadnia a felkinált munkát ,mert NAPI 1100koronát kap segélyként ami kb 100$ nak felel meg…425 lel NAPONTA.Rengeteg munkanélküli van Nyugaton ,mégis.pont Romániából kell importálni munkaerőt?