Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Élet a járvány idején

Élet a járvány idején Románia

A BestJobs társaság a romániai lakosság körében készített átfogó internetes felmérést arról, hogy a megkérdezettek hogyan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány miatt történt életmódváltáshoz és a hatóságok által bevezetett tilalmakhoz, korlátozásokhoz.

Hirdetés
Hirdetés

A válaszadók 70 százaléka (!) a családorvoshoz fordulna legelőször, hogyha koronavírus-fertőződés vagy Covid-19 betegség jeleit, tüneteit vélné észlelni önmagán. 15,3 százalék mentőt hívna, 10,7 százalék megpróbálná házilag kezelni a tüneteket, anélkül, hogy orvoshoz fordulna. Az olyan bajokkal, betegségekkel, amelyek nincsenek összefüggésben a koronavírussal, a megkérdezettek több mint 60 százaléka igyekezne elkerülni azt, hogy beutalással kórházba vonuljon. Alig 4 százalék azoknak az aránya, akik fenntartások nélkül elfogadnák a kórházi beutalást, mentővel való beszállítást.

A BestJobs-felmérés válaszadóinak 41 százaléka azt állítja, hetente egyszer-kétszer hagyta el otthonát a szükségállapot bevezetése óta, 37 százalék pedig naponta vagy majdnem minden nap egyszer vagy többször kijárásra kényszerült. Utóbbiak az alábbiakkal indokolták a lakhely elhagyását: 76,4 százalék bevásárlás, alapszükségletek beszerzése, 39,3 százalék munkába járás, 18,4 százalék a lakhely körüli séta, mozgás (némelyeknél nyilván több ok is szerepel). A megkérdezettek 85 százaléka (meglepően magas arány!) azt mondta, a fertőzésekkel szemben szájmaszkkal védekezik, 60,4 százalék kesztyűt (is) használ, 50,6 százalék mindig magával hord valamilyen fertőtlenítőszert. A válaszadók 77 százaléka különösen figyel arra, hogy kerülje a forgalmas helyeket, a másokkal való közeli kontaktust, 67,2 százalék ódzkodik attól, hogy tömegközlekedési járművekkel utazzon. A tanulmány adatai arra is kitérnek, hogy a járvány idején sem szabadságoló munkavállalók 75,5 százaléka fertőtlenítőszerekkel, 74,5 százaléka maszkokkal, 62,3 százaléka kesztyűkkel (is) rendelkezik, 25,8 százalékuk 50 és 100 lej közötti összegeket költött az említett eszközök beszerzésére, amennyiben nem biztosította a munkaadójuk.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük